Orbán veszélyeire figyelmeztet a volt NATO-főparancsnok

HírKlikk 2018. szeptember 25. 06:43 2018. szept. 25. 06:43

Budapesti beszélgetésein szerzett benyomásairól is ír James Stavridis, a NATO európai erőinek volt főparancsnoka. A Bloombergen megjelent véleménycikke szerint Orbán Viktor politikája az egyik legnagyobb veszély az EU-ra, és a magyar törekvések Amerika számára is rossz hírt jelentenek.

Úgy néz ki, hogy az EU lehet Európa következő bukott birodalma, és az Egyesült Államokra, valamint a NATO-ra van szükség ahhoz, hogy az unió elkerülje az Osztrák-Magyar Monarchia sorsát – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében James Stavridisnak a Bloomberg amerikai portál véleményrovatában írt cikke nyomán.

A szerző az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, az európai NATO-erők volt parancsnoka (2009 és 2013 között), aki tudományos pályát is befutott a Tufts egyetem jogi és diplomáciai karán, a Fletcher Schoolban. Szerinte az Európai Uniót szélsőséges centrifugális erők fenyegetik széteséssel.

A terjedelmes cikket Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kézfogásának a fotója illusztrálja, és Stavridis azt állítja, hogy Budapesten folytatott beszélgetései során úgymond erőteljesen érzékelte a Moszkvához való kötődést.

Az orosz elnök a magyar kormányfőt tekinti az EU-n és a NATO-n belüli legerőteljesebb támogatójának – írja Stavridis, és megjegyzi: Orbánt éppen most rótta meg az EU az „illiberális demokrácia” bevezetése, a média fölötti uralom megteremtése, bármiféle politikai ellenzék aláásása miatt.

Hasonló folyamatok zajlanak Lengyelországban – az ország igazságügyi tanácsának a jogait felfüggesztették az uniós testületben, azon aggodalmak miatt, hogy politikai befolyás hatására a lengyel bíróságok elvesztették a függetlenségüket. 

Olaszországban eközben nyíltan EU-ellenes kormányzatot juttatott hatalomra a bevándorláspolitika és a pénzügyi ellenőrzés miatti harag. A legnagyobb csapás pedig, hogy az Egyesült Királyság távozóban van az EU-ból. 

Mindez – írja a Bloomberg kommentátora – rossz hír az Egyesült Államok számára, amely nagy mértékben profitál abból a nemzetközi rendszerből, amely összetartja Európát.

Amerikának szerinte soha nem lesznek jobb partnerei, mint azok az európaiak, akik vele együtt vallják a demokrácia, a szabadság és a jogegyenlőség elveit. Az egységes európai kontinens a világ legnagyobb gazdasági térségét jelenti, védelmi költségvetése pedig az Egyesült Államoké után a legmagasabb a világon.

A szerző úgy látja, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pozitív befolyása dacára az Európa ellen ható erők növekednek, és ennek a legnagyobb haszonélvezője Oroszország.

James Stavridis szerint Európában valósággal éheznek az Egyesült Államok elkötelezettségére és vezetőszerep-vállalására, ugyanakkor a nyílt kioktatásból és az egyértelmű beavatkozásból nem kérnek. 

Az amerikaiaknak – írja – minden szinten hangoztatniuk kellene az egyesült Európa értékeit, nem csak a partner országokban, hanem az Európai Uniónál is.

Ki kellene bővíteni EU-szinten a kereskedelmi és a kulturális missziókat, össze kellene hangolni a politikát a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal, minden lehetséges helyen támogatni kellene az uniós intézményeket. Az Egyesült Államoknak újra kellene élesztenie a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséget Európával. 

Másfelől – olvasható a Bloomberg cikkében – Washingtonnak minél erőteljesebben kell támogatnia a NATO-t, mert azzal a kontinens egységét támogatja. Stavridis megjegyzi: még Magyarországon is, ahol az EU-ra növekvő kételyekkel tekintenek, a NATO továbbra is nagyon népszerű.

Forrás: Klubrádió