Orbán Viktor: a két távozó politikus kisujjában több van, mint a baloldal összes vezetőjében

HírKlikk 2024. február 17. 15:20 2024. feb. 17. 15:20

Nem kezdődhetett volna rosszabbul a 2024, ez olyan, mint egy rémálom mindenkit megvisel – így kezdte 25. értékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban.

A kormányfő azt mondta, mindannyian úgy láttuk Novák Katalint, a köztársasági elnöki tisztségben, mint aki oda való. Hozzátette, a magyarok jó tulajdonságait jelenítette meg, aki családanyaként nem a férfiakkal szemben akarta bizonyítani a rátermettségét, megmutatta hogy a nők érzelem- és gondolatvilága nélkülözhetetlen és pótolhatatlan. Novák Katalin a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt, Orbánnak mindig is imponált, hogy nőként nem a férfiakkal szemben akarta megmérettetni magát. „Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára”, mondta a miniszterelnök.

Varga Juditról is beszélt, aki igazságügyi miniszterként 25 év töretlen gyakorlatát folytatva, írta csak alá a kegyelmi kérvényt, bár a miniszterelnök szerint távozása egy kellő, de igazságtalan következmény. Orbán szerint viszont „jó emberek is hoznak rossz döntéseket”, de a gyerek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek helye ilyenkor nincs. Ezért a lemondások helyesek voltak.

A lemondás körüli vitát úgy kommentálta Orbán Viktor, hogy „a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”.

Új gyermekvédelmi törvényt nyújtanak be, ahol szerinte a baloldal majd
vitézkedhet.

A miniszterelnök szerint sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását, így azt kéri az Országgyűléstől, hogy indítsák el ezt az eljárást. „Kérem, hogy az átmeneti időszakot szorítsuk minimálisra, ahogy az egy nagy és erős kormányzópárthoz illik” – mondta Orbán Viktor, aki ezzel a kegyelmi témát le is zárta.

Azt mondta: „Ezzel a legfontosabb és legsürgetőbb dologgal végeztem is.”

„A feladatok 2024-ben sem lesznek könnyűek és egyszerűek” – folytatta Orbán Viktor az évértékelőt. Arra emlékeztetett mindenkit, hogy 2019 volt az utolsó békeév. 2020-ban elszabadult a koronavírus-járvány, 2022-ben pedig kitört az orosz-ukrán háború. Ez mindenkit megvisel, a családokat, és a magyar nemzetet is – tette hozzá.

„Ötödik éve harcolunk, hogy megvédhessük azt, amit elértünk” – jelentette ki a miniszterelnök és azt mondta, van, amit sikerült, és van, amit nem. A foglalkoztatási ráta 75 százalék, de a cél a 80 százalék lenne. Orbán Viktor úgy látja, itthon még 300 ezer ember bevonható a munka világába.

A nyugdíjakat is sikerült megvédeni Orbán Viktor szerint

Varga Mihály nagy nyomás alatt áll, mert a 13. havi nyugdíj a liberális közgazdászok úgy vélik, ebben a gazdasági helyzetben „költségvetési luxus, amit Magyarország nem engedhet meg magának”. Nem sikerült ugyanakkor megvédeni a gazdasági növekedés Covid előtti ütemét, és az alacsony költségvetési hiány mértékét sem. Elévülhetetlen érdemei vannak ugyanakkor Szijjártó Péternek, hogy jól alakul a külkereskedelmi mérleg.

Sikerült Matolcsynak is beszólni

Orbán Viktor az inflációról azt mondta, sikerült tíz százalék alá vinni, „a jegybank segítségére sietve” – viccelődött. Azt javasolta a közönségnek Orbán, hogy csukják be a szemüket, és képzeljék maguk elé a 2019-es évet. Az infláció három százalék volt, a költségvetési hiány két százalék alatt állt, az államadósság folyamatosan csökkent, 21 ezer új lakást építettek, 90 ezer gyermek született. Erre az útra kell visszakapaszkodni 2024-ben. „A bukmékerek a magyar sikerre fogadnak” – jelentette ki. Ez azonban nem lesz sétagalopp, szerinte Nagy Márton előtt komoly feladat áll.

Orbán Viktor úgy véli, miután visszataláltak „a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra”, azt is figyelembe kell venni, hogy közben a világ is sokat változott.

„A magyar politika stabilitása világszerte ismert és elismert: kétharmadunk van a parlamentben, a kormány is egységes, mert a Fidesz–KDNP bajtársi kapcsolat, nem csupán koalíció” – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint a zöldenergia berúgta az ajtót, Magyarország pedig gyorsan tud ehhez majd igazodni. A kormány terve szerint megépítik Paks II.-t, fejlesztik Paks I.-et, és „szélsebesen felépítik a kisebb-nagyobb naperőműveket”.

A naperőművekről azt mondta, „naperőműfejlesztési-programunk úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Lassan nekünk kell visszafogni, és megzabolázni”. Ma a Magyarországon megtermelt energia 15 százalékát már naperőművek adják. „Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz” – szólt oda miniszterének.

Orbán Viktor szerint, a tartalék erőműveket hamarosan felépítik, és „karnyújtásnyira, néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától”. Aki azt mondja, hogy az iparfejlesztéshez nem lesz elég energia, az a miniszterelnök szerint „nem látja a fától az erdőt”.

Akkumulátorgyár, ez a szó nem hangzott el

Keményebb dió a megtermelt zöld energia tárolása, ráadásul a technológia is „két mérföldes csizmában lépdel előre”, de szerencsére ebben a magyarok a világélen járnak, fogalmazott Orbán Viktor. Szerinte a kormány több százmilliárd forintot fordít erre a célra, eközben minden új technológia bevezetését kritika éri, például az „a földszintes érv”, hogy nincs elég víz, „pedig mindenki tudja, hogy folyóink vize befolyik az országba”. A miniszterelnök egy szóval sem mondta ki az akkumulátorgyár szót, de valószínűleg erről beszélt.

Brüsszel sem maradt ki

A beruházásokért folyó diplomáciai hadjárat leginkább a nyílt vízi úszáshoz hasonlít, Orbán szerint. A víz alatt verekedni, de legalább lökdösődni kell. „Ebben nem vagyunk rosszak, sőt”. Aligha hiszem, hogy a dollárbaloldal a két szép szemük miatt kapná a pénzt, fogalmazott a miniszterelnök. „Éberség, elvtársak” – szólt a közönséghez.

Hosszasan beszélt az autógyártás eredményeiről. „Vannak remek munkásaink, mérnökeink és fejlesztő kutatóink”. Nem engedhetjük meg magunknak azt az elmebajt – szerinte –, „mint a német zöldek, hogy az a jó autó, amit le sem gyártanak”. Az autóipar termelése több mint 13 ezer milliárd forint volt – jelentette ki.

A középtávú jövő terveiből sosem volt hiány nálunk, mondta Orbán, aki szerint a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de „nem olyan jól, mint amennyire szeretnénk”.

Orbán felsorolta a terveit

  • Az elsők között látjuk át a világ változását.
  • Mi alkalmazkodunk a leggyorsabban a megváltozott helyzethez, ravaszak, szívósak leszünk.
  • Kimaradunk a szankciós háborúból.
  • Nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást csinálunk.
  • A meglévő hazai cégeket megtámasztják, teljesen új iparágakba fektetnek.

Orbán szerint a Svédországgal való vitánk lezáráshoz közeledik 

Azt mondta, mindent megbeszéltek a svéd miniszterelnökkel, hogy a jó kapcsolat helyreálljon. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk a svédek NATO-csatlakozását – tette hozzá.

Egy szó, mint száz összegezte Orbán Viktor, Brüsszel magára hagyta az európaiakat.

Szerinte sosem volt ekkora távolság Brüsszel és az európai emberek akarata között, mondta Orbán, aki szerint a változás nem magától történik meg: Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt, legyen ott köztük végre néhány európai – jelentette ki. „Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk” – mondta Orbán Viktor. Szerinte Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott. A magyar kormány hiába mondta már az elején, hogy ez a háború két szláv ország háborúja, Brüsszel szinte belevetette magát a háborúba. „Nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik”.

„Úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss” – fogalmazott a kormányfő.

Orbán szerint a nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, jól viselkedik-e a dollárbaloldal. Ez nem jó taktika, tette hozzá. „Nekünk volt elég időnk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a nyomást. Olyanok vagyunk, mint a presszógép. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból.”

A mi természetes létközegünk az unió, pedig 2023 az unió kudarcainak éve volt, „ez pedig lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a lábunkra” a miniszterelnök szerint.

Ezután most éppen egy afrikai mondást olvasott fel, „Ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz.” Orbán szerint húsz évnyi uniós lét után most az a kérdés, ennek a fának neki lehet-e támaszkodni.

Orbán szerint bár kívül maradnak a háborún, ezzel nem kerülnek ki a vízből – ezzel újra a háborúról, Ukrajna brüsszeli és amerikai támogatásáról beszélt. „Nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk attól, hogy újra meg újra közösen vegyünk fel hitelt a többi tagállammal. Ha az ember megosztja a másikkal a perselyét, abból semmi jó nem származhat” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a közös hitelfelvétel a továbbiakban nem járható út Magyarországnak.

„Brüsszelben nemcsak tücsköt, bogarat beszélnek, hanem azzal is etetnének minket” – mondta Orbán, aki szerint Brüsszel már műhúst és GMO-s húsokat akar a magyarokra erőltetni a friss hazai húsok helyett.

Orbán szerint van középosztály, amelynek lecsúszásával a demokráciának is kicsöngetnek

„A migrációról is csak rossz híreim vannak” – folytatta Orbán. Szerinte a vak is látja, hogy a migráció felfordulást okoz Európában, az antiszemitizmus melegágya. „Vattacukorral ültek ki Berlinben és Brüsszelben a tűző napra, aztán csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak” – viccelődött tovább.

Orbán szerint lassan ott tartunk, hogy húsz év múlva, ha Nyugatra látogatunk, akkor kérdéses, hogy Európát találunk ott, vagy valami egészen mást. A nyugati országok jól élnek, van pénzük, de ideje szembenézni a valósággal: az európai versenyképesség megroggyant, és ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása. Márpedig a középosztály lecsúszásával „a demokráciának is kicsöngettek”.

Mint mondta, nagyon szeretné, ha Trump visszatérne, és békét csinálna Európa keleti felén.

2024 szuper választási év lesz, például EP-választás lesz, „és a Jóisten megsegít minket”, akkor Magyarország ereje régen nem látott mértékben kitágul.

Nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”.

Orbán szerint ideje lenne a Make America Great Again! (Donald Trump kampányszlogenje) győzelmére, miközben Magyarország is készül az uniós elnökségre: „Make Europe Great Again”! Trump győzelme, konnektivitás, erősődő térségi együttműködés és brüsszeli szuverenista fordulat – ezt kéri Orbán Viktor év végére a karácsonyfa alá.

A brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. „Döglött lóra nem verünk patkót”. Valódi változást csak jobboldali fordulat hozhat – a kormányfő szerint. Fontos azonban, folytatta, hogy az új jobboldal „ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva legyen”.

„Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” – mondta Orbán, ezzel pedig véget ért a szűk egyórás miniszterelnöki évértékelő. 

Forrás: Hírklikk