Orbán Viktor álma napokon belül valóra válhat

HírKlikk 2019. május 2. 05:49 2019. máj. 2. 05:49

Az Európai Parlamenti választások előtt úgy tűnik, Trump több közép-európai vezetővel is tárgyalni akar.

Előrehaladott egyeztetés alatt áll a magyar miniszterelnök washingtoni találkozója Donald Trump amerikai elnökkel, értesült a Direkt36 az amerikai kapcsolatokról információval rendelkező magyar kormányzati tisztviselőktől. Egy magas rangú tisztviselő úgy fogalmazott, hogy májusi időpont a reális, de „minden a másik félen múlik”. Az intenzív készülődés hírét több washingtoni, a magyar-amerikai viszony alakulását követő forrás is megerősítette, egyikük azt mondta, „nagyon megbízható” információi szerint május 13-án kerül rá sor.

A találkozó áttörést jelentene az Orbán-kormány és az Egyesült Államok kapcsolatában. Orbán Viktor legutóbb 2001-ben, még az első miniszterelnöki ciklusában járt a Fehér Házban, de az akkori beszámolók szerint elsősorban Dick Cheney akkori alelnökkel tárgyalt, és George Bush elnök csak menet közben csatlakozott a megbeszéléshez.

Ha összejön a találkozó, Orbán nem üres kézzel érkezik Trumphoz. A Direkt36-nak magyar kormányzati, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló források azt mondták, a magyar kormány rendkívül jelentős értékű védelmi beszerzésekről folytat tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. Ezek egy részével kapcsolatban az esetleges Orbán–Trump találkozón várható bejelentés. A magyar miniszterelnök washingtoni meghívása ugyanakkor az Egyesült Államok régiós politikájába is illeszkedik: Andrej Babis cseh miniszterelnök március elején járt a Fehér Házban, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök pedig május 3-án érkezik.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a portál kérdésére azt írta, ők egy Orbán–Trump találkozó tényét nem tudják megerősíteni, az amerikai elnök programjával kapcsolatban a Fehér Ház adhat felvilágosítást. Az amerikai Fehér Ház, a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium, valamint Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök szóvivője egyelőre nem reagált megkeresésre.

Forrás: Hírklikk