Alapítványi egyetemekkel tárgyal az Európai Egyetemek Szövetsége

Millei Ilona 2024. május 2. 17:15 2024. máj. 2. 17:15

Jövő héten a Magyar Rektori Konferencia elnökségének meghívására Budapestre érkezik az Európai Egyetemek Szövetségének (The European University Association - EUA) elnöksége, hogy tárgyaljon a modellt váltott egyetemekkel. A cél az, hogy dokumentumokkal alátámasztva bizonyítsák, nem igazak azok az állítások, amelyek miatt a modellt váltott egyetemeket kizárták a Horizont- és az Erasmus programban való részvételből. Az egyeztetés egyik kezdeményezője Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora volt, vele beszélgettünk.

A rektorral először azt tisztáztuk, mi is az EUA. Kovács Levente elmondta, az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) az Európai Unió Bizottságának egyik fontos háttérintézménye, amelynek 830 egyetem, köztük 14 magyarországi is a tagja. Utóbbiak között 9 -– beleértve az Óbudai Egyetemet is -– modellt váltott intézmény.  

Az Óbudai Egyetemet még Rudas Imre alapító rektor, az Óbudai Egyetem jogelőd intézményének, a Budapesti Műszaki Főiskola rektoraként csatlakoztatta az egyetemi szövetséghez. Kovács Levente rektor a Hírklikknek elmondta, miután az Európai Unió Bizottsága 2022 decemberében meghozta elmarasztaló határozatát, vagyis kizárták a modellt váltott egyetemeket a Horizont- és az Erasmus- programokban való részvételből, az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) 2023 márciusában nyilvánosságra hozta – egyébként öt évenként amúgy is megjelenő – úgynevezett autonómiaértékelő-lapját az egyetemekről. Ebben érdekes módon csak általánosságban utalt Magyarországra, de konkrétan nem írt semmit róla. Ehhez képest inkább egy külön mellékletet adtak ki, egészében elmarasztalva Magyarországot és leírták, mennyire nem jók a modellváltó intézmények. Ezt a véleményt azonban semmilyen konkrétum nem támasztotta alá.

A párbeszéd hiánya

Akkor (2023. március) a Magyar Rektori Konferencia elnöksége nevében több magyar intézmény rektora levelet írt az Európai Bizottságnak, amire egyébként mind a mai napig várják a választ a Bizottság elnökétől. Ugyanakkor levelet írtak az EUA-nak is arról, hogy nem igazak azok az állítások, amelyekkel megvádolták a modellt váltott egyetemeket. Erre sem érkezett válasz.  

A magyar rektorok azt is javasolták az EUA-nak és az Európai Bizottságnak, hogy jöjjenek Magyarországra, győződjenek meg az igazságról maguk. Azt is fölajánlották, minden dokumentumot megnyitnak előttük, amit kérnek. A látogatás azonban akkor nem jött létre. 

Változást az hozott, hogy tavaly júniusban leköszönt az EUA akkori elnöke. Az őt felváltó Prof. Josep M. Garrell elnöknek Kovács Levente - úgyis, mint az EUA-tagegyetem rektora - gratulált és egyben meghívta Magyarországra. Az új elnök végül elfogadta a Magyar Rektori Konferencia invitálását és kedden el is jön Budapestre.

Megkezdődhetnek az érdemi egyeztetések

Az EUA-elnök látogatásán három egyetemet keres fel, az ELTE-t, a Semmelweis Egyetemet és az Óbudai Egyetemet. Így több rektor és az MRK elnöksége is konzultálhat vele és az egyetemek vezetői objektív eredményekkel, dokumentumokkal reagálhatnak azokra az állításokra, amelyek miatt kizárták őket az európai mobilitási programokból. 

Az Óbudai Egyetem rektora elmondta, két dolgot kezdeményeznek. Azt kérik az elnöktől, hogy egyrészt interpelláljon az Európai Bizottságnál is arról, hogy a leírt vádak – miszerint a modellt váltott intézményeknél nincs autonómia, igazából kiszervezés történt, és hogy ezeknél az egyetemeknél nincs biztonságban az EU pénze – nem igazak. Hiszen az Erasmus-programban elsősorban azért nem vehetnek részt, mert a vád szerint nem autonómok, a Horizont-juttatásoknál viszont azt találják problémának, hogy nincs biztonságban az EU pénze. Kovács Levente szerint dokumentumokkal alátámasztva, tételesen bizonyítani tudják, hogy ez nem így működik. Ráadásul, mivel ő maga is vezetett EU-s pályázatot, el tudja mondani, soha, semmilyen pénzt nem vontak el a pályázattól, sem akkor, amikor nem volt rektor, sem akkor, amikor már rektorként vezetett pályázatot. 

Azt is kérik majd az EUA elnökétől, hogy ha már az Európai Egyetemek Szövetségének tagjai, akkor beszéljenek arról is, a szövetség tagjaként jogukban áll nem csak képviseletet, hanem védelmet is kérni. Vagyis nem történhet meg, hogy miközben tagok – és nem kevés tagdíjat is fizetnek –, aközben egy ilyen elmarasztaló döntés szülessen. 

Közös fellépés a megbélyegzés ellen

Kovács Levente kérdésünkre azt is elmondta, az EU eljárása alapvetően két dolog miatt elfogadhatatlan az alapítványi egyetemeknek. Természetesen bántja az igazságérzetüket, de túl ezen a hallgatók, az oktatók és a kutatók diszkriminálása semmivel nem támasztható alá. Belevonták őket egy olyan politikai vitába, amelyhez tulajdonképpen nincs közük. Ez a fajta diszkrimináció ellentmond az EU alapelveinek is. Kovács Levente szerint lehet azon vitatkozni, hogy a modellválás hasznos volt-e vagy sem. Erről mindenki elmondhatja a véleményét, sőt el is kell. De politikai ítélettel sújtani hazai egyetemeket több, mint bűn, hiba.