Orbán Viktor áprilisi tréfáján ma senki nem nevetett

Molnár Zsolt 2020. április 1. 20:08 2020. ápr. 1. 20:08

Ennél rosszabb, ízléstelenebb viccet még sosem hallottam.

Amikor kiderült, hogy a katasztrófavédelmi törvény módosításával leplezve, a Fidesz-kormány azt akarja, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett, a zömében rendőrökből, katonákból, sőt, pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket, nem akartam hinni a fülemnek. Bíztam benne, hogy ez csak egy rossz vicc, egy ízléstelenre sikerült poén, amin persze senki nem nevetett.

Tudtuk, sőt, többször el is mondtuk, hogy Orbán Viktor előbb-utóbb kimutatja a foga fehérjét, de az, hogy ebben a rendkívül drámai helyzetben egy ország miniszterelnöke ne a halálos vírussal, hanem a megmaradt demokratikus intézményekkel és az ellenzékkel vívjon csatát, teljes mértékkel elfogadhatatlan.

Láthatóan a kormányfő nem tudja elfogadni az önkormányzati választások eredményét, mindent megtesz azért, hogy bosszút álljon.

Ezzel a tervezettel többek között el akarta rabolni Budapesttől a Városligetet. Hiába ígérte meg korábban, hogy úgy lesz, ahogy a budapestiek akarták, most „kiemelten közhasznú, közérdekű beruházásnak" minősítenék a Városliget beépítését, amelybe a főváros nem szólhat bele.

Ahelyett, hogy a szakadék szélén kapaszkodó családoknak, nyugdíjasoknak jelentette volna be azokat a kormányzati juttatásokat, amelyek a megélhetést biztosítják, kivont karddal támadta meg a demokrácia utolsó bástyáit.

Még szerencse, hogy tényleg nem gondolta komolyan, hiszen a bejelentéstől számítva, néhány óra elteltével kiderült: csak áprilisi tréfa volt.