Orbán Viktor: ez egy rossz szerződés

HírKlikk 2018. november 9. 11:29 2018. nov. 9. 11:29

Orbán Viktor az Európai Néppárt most véget ért helsinki kongresszusáról beszámolva azt mondta a szokásos pénteki rádióinterjújában: nem volt nehéz eldönteni, kire szavazzanak a két lehetséges elnökjelölt közül, mivel egyikőjük egy szélsőségesen liberális bevándorláspárti politikus volt, míg a másik, Manfred Weber egy bajor kereszténydemokrata politikus. 

Hangsúlyozta, Magyarország más országokkal ellentétben kikérte az emberek véleményét a migráció ügyében, ahol pedig ezt nem tették meg és migrációpárti politikát folytattak, ott bizalomvesztést szenvedtek a politikusok.

A miniszterelnök ezután kitért az ENSZ migrációs csomagjára is, amelyet szerinte azért nem szabad elfogadni, mert a kormányoknak az emberek oldalára kell állniuk, és meg kell őket védeniük az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági nehézségektől.

Leszögezte, az európai emberek döntő többségének akaratával szemben áll ez a paktum. Magyarország ezért utasította el az elsők között annak elfogadását, és most azt látják, országok egymást követően jelentik be hasonló döntésüket. 

Ez egy rossz szerződés, ugyanis olyan, a magyar emberek érdekével ellentétes elveket akarnak benne a nemzetközi köztámogatottság szintjére emelni, mint például a migráció egyfajta emberi jogként történő elismerése, amivel, ha valaki megérkezik valahova, akkor ott a helyiekkel azonos ellátást kell kapnia. 

"Mi nem akarunk migránsokat befogadni, ezért nem is tudunk elfogadni egy ezt a célt nemesnek, emelkedettnek és az emberiség közös céljának bemutató dokumentumot" - mondta, megjegyezve, Magyarországnak van egy nemzeti érdekek mentén jól meghatározott szabályrendszere arról, hogyan viszonyuljon az idegenekhez. 

A kormányfő a napokban tett kínai útjáról elmondta, Magyarország politikai stabilitásának köszönhetően a régión belül is különösen felértékelődik. 

Van egy széles szakmai egyetértés arról, hogy a következő 5-10 évben Közép-Európa lesz az európai növekedés forrása, ideértve Magyarországot is, amelyet a kínaiak világosan látnak - fejtette ki, hozzátéve, Budapesten jött létre az az együttműködési forma, amely tizenhat közép-európai és balkáni ország, valamint Kína hosszú távú együttműködését fedi le. 

Orbán Viktor megjegyezte, Magyarország a minőségi termékek előállításában lehet versenyképes Kínában, mostani útján pedig a madárinfluenza miatt leállított magyar szárnyasexport újraindítását sikerült elérnie, ami sok százmillió dolláros magyar üzleti lehetőséget nyitott meg.