Orbán Viktor felajánlotta, hogy imádkozik Karsai Dánielért

HírKlikk 2023. december 22. 18:50 2023. dec. 22. 18:50

„Mindenki engem támogató imádságát, így Orbán úrét is a legnagyobb örömmel veszem. Elkél a segítség. Halkan azért megjegyzem, Magyarország kormányának és vezetőjének az imánál konkrétabb eszközei is lennének nekem segíteni” – írta közösségi oldalán Karsai Dániel.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Karsai Dánielnél – aki az élet méltó befejezéséért harcol, amit viszont tilt a magyar jog – 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak. Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen, úgynevezett moto-neuron betegségben szenvedett. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, ami teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végig élni.

Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol azt kifogásolja, hogy a hatályos magyar jogszabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, ami miatt pert indított a magyar állam ellen. Döntés február elején várható. Azóta már kétszer is járt a Parlamentben, legutóbb Kósa Lajos fideszes képviselővel beszélgethetett. Emellett népszavazást kezdeményezett testvérével az életvégi döntés kérdésével kapcsolatban.

Az alkotmányjogász pénteki bejegyzésében arról írt, hogy nagyon szép karácsonyi ajándékot kapott Orbán Viktortól. A tegnapi évzáró nemzetközi sajtótájékoztatóján megtudta, hogy „lesz népszavazás”. Bár az erről szóló döntés még nem született meg, nagyon reméli, hogy „Orbán Viktor jósnak bizonyul ebben a kérdésben (is)”. Ugyanis az AB 2008 óta először átengedett egy országos népszavazási kérdést. Így jövőre legalább a népszavazás megtartásához szükséges aláírásgyűjtésbe bele lehet vágni. A félreértések elkerülése végett hangsúlyozta, hogy a most zöld utat kapott kérdésnek semmi köze az életvégi döntéshez való joghoz. Az a gazdasági kamarának fizetendő kamarai hozzájárulásról szól.

Orbán Viktornak az alkotmányjogásszal kapcsolatos nyilatkozatát spirituális szempontból is nagyra értékelte Karsai Dániel. „Abban ugyanis Orbán úr felajánlotta, hogy imádkozik értem, ha megengedem. Az Alaptörvény VII. cikkében foglalt vallásszabadsághoz való jogban szerintem benne van az imádsághoz való jog. Minthogy ez pozitív cselekedet, így mások jogait biztosan nem sérti, így beleegyezéshez sem kötött. Én azonban ezennel és visszavonhatatlanul kijelentem, hogy mindenki engem támogató imádságát, így Orbán úrét is a legnagyobb örömmel veszem. Elkél a segítség.

Halkan azért megjegyzem, Magyarország kormányának és vezetőjének az imánál konkrétabb eszközei is lennének nekem segíteni. Imádkozom azért, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel” – reagált bejegyzésében Karsai Dániel.