Orbán Viktor: meg fogunk bukni

Németh Péter 2019. március 24. 09:08 2019. márc. 24. 09:08

Amit a címben lát az olvasó, azt valóban mondta Orbán Viktor, mégpedig egy pénteki migrációs konferencián, Budapesten, ahol rajta kívül ott volt többek között Nicolas Sárközy volt francia elnök, vagy Vaclav Klaus, volt cseh államfő, de sok más notabilitás is – a hvg.hu tudósítása szerint.

Természetesen Orbán nem expressis verbis jelentette ki jövőbeni bukását, hanem pontosan a – a hvg.hu alapján - következőket mondta:„A sajtó, a civilek, az agytrösztök miatt Magyarország európai megítélése talán most a legrosszabb Nyugaton - hogy ha nincs még egy nagy európai ország, amely azt gondolja a migrációról, amit mi, akkor a "soft power aknamunkája miatt" előbb-utóbb megbukik.”

A tudósítás alapján a résztvevők nagy tisztelettel beszéltek a magyar miniszterelnökről, és a többség maximálisan egyetértett annak migrációs elképzeléseivel. Orbán megint olyan közegben volt, ahol senkit nem zavart a hazudozás, nem nevették ki akkor, amikor kijelentette: 2015-ben Magyarországon 400 ezer katonai felszereltségű ember bemasírozott hozzánk.

Mi, akiknek nem olyan rövid a memóriánk, mint azoknak, akik ezeket a valódi fake-newsokat gyártják, azért elég jól emlékszünk azokra az emberekre, akiket az Orbán-kormány összegyűjtött a Keleti pályaudvarnál, és akiket keresztülvezetett az országon, egészen az osztrák határig. Sok mindent el lehet róluk mondani, de hogy 400 ezren lettek volna, és katonai felszereltségűek voltak, azt biztosan nem. Aki látta ezeket a szerencsétlen embereket, akár a határnál – mint jómagam -, vagy Budapesten, de akár a televíziós híradók felvételein, pontosan tudják: Orbán állítása szemenszedett hazugság.

De ez a hazugság, ott, ezen a szombati konferencián, senkit nem zavart, mint ahogy a hívek körében sem okoz majd megütközést. A magyar miniszterelnök ebben, az ilyen körökben, azt mond, amit akar, nem lesz olyan, aki le akarná leplezni, vagy meg akarná cáfolni. A magyar miniszterelnök, az állandó győzelmi kényszerében, úgy csavarja ki a valóságot, ahogy neki tetszik. Ezért is meglepő a hvg.hu tudósításában olvasható kijelentés; hogy tudniillik bármilyen kontextusban a lehetséges bukásról beszél.

Nem tudjuk persze, hogy miért, kinek címezve mondta azt, hogy ha nem áll mellénk egy nagy ország, akkor bukunk meg. Vajon melyik nagy országra gondolt? Uniós országra, vagy esetleg unión kívülire? Feltételezhető, hogy ma még Unión belülire; a májusi választásokat szeretné olyan hangulatban lebonyolítani, hogy az Unió országainak küldöttei a többségükben az ő politikáját képviselje, miáltal a Néppárt, a parlament és ennek következtében az Európai Bizottság is – az orbáni terminológia szerint – bevándorlás ellenes legyen.

Így, ennek szellemében értelmezhető Orbánnak az a mondata is, amelyet ugyancsak a konferencián lehetett tőle hallani, mégpedig a következőt: "Bele kell nyúlni a rendszerbe", kell egy olyan belügyminiszteri testület, ami a migráció és határvédelem kérdéseiben dönt, visszavéve ezt a jogot az Európai Bizottságtól. Ezt el kellene érni az EP-választások után.

Hogy ez a testület a Bizottság fölött lebegne-e, mint Mohamed koporsója,arra nem tért ki az előadó, mint ahogy arra sem, hogy mi történik akkor, ha ebben a belügyminiszteri tanácsban – amely, ha jól gondolom, afféle katonai vezérkarként működne, elvéve a döntési jogot az államfőktől, miniszterelnököktől, így például Orbán Viktortól is – nincs egyetértés. (Az már csak ebbe a zárójelbe fér bele, hogy egy ilyen testület, ezen logika alapján, éppen ellentmond az orbáni elveknek; kivenné a döntési kompetenciát a nemzeti hatáskörből.)

Ám Orbánnal kapcsolatban ne akadjunk fel az ilyen logikai bukfenceken; számára az itt és most a lényeges, és teljesen érdektelen a tegnap. Legalább is saját magával kapcsolatban. Az ellenzékről, az ellenfelekről precíz archívum alapján beszél; felemlegetve évtizeddel korábbi mondataikat, mozgásaikat, míg saját ellentmondásain könnyedén lép át; sajnos ritkán van, aki a fejére olvasná ezeket. De, ha többen lennének, azt talán akkor sem lenne hatásos, a csekély nyilvános felület okán. A konferencia résztvevői szerint ennek megosztása Európában 85-15 százalék a bevándorláspártiak javára, Orbán a hazai arányt – láss csodát – 50-50 százalékban jelölte meg.

Azért írom, hogy láss csodát, mert a kormánypárti oldalon, Magyarországgal kapcsolatban baloldali, ellenzéki médiafölényt szoktak emlegetni, ehhez képest a kormányfő arányszáma már kegyes hazugságként értékelhető. Mert mindannyian tudjuk, hogy ma a magyar sajtó kilencven százaléka Orbán kezében van, ezért is hiszi azt, hogy azt mondhat, amit akar: a többség az ő szavát hallja csak.

Hogy az európai arányok milyenek pontosan, arra nincs rálátásom, sem adatom. Abban azonban feltétlenül igaza van a miniszterelnökünknek, hogy ma Magyarország megítélése a legrosszabb Európában. Az viszont már szintén ordas nagy hazugság, hogy mindez a sajtó, a civilek és az agytrösztök miatt van így. Nem, nem miattuk, hanem éppen Orbán miatt. Az ő diktatórikus, egyeduralmi törekvései miatt, De hogy ezért meg fog bukni, ebben elég erősek a kérdőjeleim.

Mert hiába tette őt most ki a Néppárt a partvonalra, a konferencián hallottakból érzékelhetjük, nagyon gyorsan vissza akar térni a pályára, magával víve oda egy nagy országot. Ha akarom persze ennyi pozitívumot érzékelhetünk ebből a mondatból: egyedül már nem érez elég erőt ahhoz, hogy megváltoztassa Európát, és már abban sem hisz talán, hogy ennek a mozgalomnak az első embere legyen.