Orbán Viktor nem olyan erős, mint amilyennek láttatni akarja magát

HírKlikk 2023. december 12. 18:11 2023. dec. 12. 18:11

Orbán vétókkal fenyegetőzik, ezért az uniós partnereknek keménynek kell lenniük, és el kell szigetelniük – írta a Der Standard budapesti tudósítója.

A viszonylag terjedelmes cikkben a liberális bécsi lap ismertette, hogy a csúcs napirendjén szereplő, mely rendkívül fontos kérdésekben helyezett kilátásba Orbán Viktor vétót, és megállapította: a vétóbunkó használata nem új. Orbán ezt csúf rendszerességgel alkalmazza, hogy nyomatékot adjon Brüsszelben a maga nemzeti érdekeinek és nacionalista-idegenellenes eszméinek, de destruktivitása még soha nem volt olyan gátlástalan és nyílt, mint most.

Az uniós partnereknek nem szabad engedni a nem partner magyar kormányfőnek, hanem éppen az ellenkezőjének kell történnie. Keményen fel kell lépniük Orbánnal szemben, el kell szigetelni őt. Meg kell erősíteni a milliárdok befagyasztását a nettó kedvezményezett Magyarország számára, mert Orbán kizárólag ezt a nyelvet érti.

Nem döntő kérdés, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásai hivatalosan azonnal megkezdődnek, vagy más megfogalmazást találnak rá: mindenki tudja, hogy az ország egyhamar nem lehet tag, de a csatlakozási folyamat megkezdésének nagy jelképes ereje van Az Ukrajnának nyújtandó segítséget pedig prioritásként kell kezelni, ha az a cél, hogy az ország ne kerüljön Putyin kezébe.

Orbán Viktor nem olyan erős, mint amilyennek láttatni akarja magát. Megengedhette magának a kirohanásokat, mert a lengyel PiS támogatta, de ennek vége. A liberális, EU-barát Donald Tusk vezetésével Lengyelországban olyan kormány lesz, amely megveti Orbánt.

A vétópolitika önmagában, öncélként soha nem elegendő a nemzeti érdekek brüsszeli érvényesítéséhez – mutatott rá a tudósító.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom