„Orbán Viktor soha semmit nem csinált úgy, hogy abból ne lett volna fideszes biznisz”

HírKlikk 2020. február 23. 13:39 2020. feb. 23. 13:39

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint a miniszterelnök évértékelőjén kihirdetett klímavédelmi akcióterv összecsapott, kiizzadt házi feladatra emlékeztet, és annak több pontjában már rengeteget léphettek volna előre tíz év kormányzás alatt, ha lett volna rá akarat.

Dorosz Dávid szerint a meghirdetett klímavédelmi akciótervvel Orbán alkalmazkodik a helyzethez. Felismerte, hogy ez ma már tízből nyolc embert érdekel, nem csak a jegesmedvékről szól, hanem a napi valóságról. A Fidesz szerinte hazug zöld fordulatát az uniós pénzek megszerzése motiválja, az akcióterv pedig összecsapottnak, kiizzadtnak tűnik neki, ráadásul viccesnek tartja, hogy egy tíz éve hatalmon lévő kormány most áll  előezekkel a pontokkal. Mit csináltak eddig? Miért most veszik észre a problémát? – kérdezte a Klubrádió Lég-Kondi című műsorában.

Dorosz az egyszer használatos műanyagzacskók betiltásával kapcsolatban elmondta, hogy 2018-ban nem szavazták meg a fideszes európai parlamenti képviselők. A multinacionális, külföldi vállalatokkal szembeni szigorúbb fellépésről, környezetbarát technikák alkalmazásának előírásáról pedig azt mondta a főpolgármester-helyettes: gumiszabályszerűen fogalmazták meg, ráadásul „Orbánnál nincs nagyobb barátja a multiknak”, a munka törvénykönyvének átírása és az adózási környezet átalakítása is ebbe az irányba mutat. Érdeklődve várják, hogy amikor általában nekik kedvez a miniszterelnök, hogy fogja „megtekerni” őket zöld-ügyben.

A minden újszülött után ültetendő fák ötlete Karácsony Gergely főpolgármesteri programjában is szerepelt, ez szerinte „copy+paste-kormányzás”, nem saját ötlet, csak átvették. Arra is kitért, hogy a tervek szerint, meghatszorozzák a naperőművek számát, de mi lesz a szélerőművekkel, amelyek gyakorlatilag be vannak tiltva? A naperőműveknél fideszes cégek ették be magukat a piacra, és nem akarnak nekik konkurenciát a szélerőművekkel. „Orbán Viktor soha semmit nem csinált úgy, hogy abból ne lett volna fideszes biznisz” – fogalmazott.

A budapesti buszflotta állapota katasztrofális, gyakorlatilag buszmúzeumot örököltek, sok 27-28 éves Ikarus is jár, ezt természetesen szeretnék megújítani. De fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az elektromos buszok annyi kilométert még nem bírnak töltés nélkül, amennyire szükség lenne Budapesten, drágábbak és technikailag is megbízhatatlanok. 

A Fidesz választási programjában 2010-ben szerepelt, hogy az otthonok tíz százalékát felújítják évente, energiahatékonysági szempontból. Eltelt tíz év, ő nem látja, hogy az országot így felújított otthonok lepték volna el. Szerinte Orbán Viktornak fontosabb a politikai és az üzleti haszon, mint a valódi cselekvés, de ha ez nem így lesz, akkor az egyébként javarészt támogatható programpontok megvalósításában a főváros partner lesz.

Forrás: Klubrádió