Orbán Viktor szerint, ha így halad a NATO, magával fog végezni

HírKlikk 2024. július 6. 12:40 2024. júl. 6. 12:40

A magyar miniszterelnök terjedelmes Newsweek-véleménycikkben vezeti le, hogy az öngyilkosság akkor következik be, ha a szövetség a béke helyett a háborút választja.

A NATO-tagországoknak nem attól kell tartaniuk, hogy megtámadják őket, sokkal inkább attól, hogy maga a szövetség végez magával – fogalmazott Orbán Viktor „A NATO célja a béke, nem a véget nem érő háború” című cikkében. A katonai szövetség jelenlegi irányvonalát bíráló véleménycikk pénteki dátummal, vagyis azon a napon jelent meg, amikor a magyar miniszterelnök ellátogatott Moszkvába, Vlagyimir Putyinhoz – írta meg a hvg.

Orbán Viktor szerint a NATO fordulóponthoz érkezett, mert ugyan a világtörténelem legsikeresebb katonai szövetsége békeprojektként indult, és a jövőbeni sikere is azon áll, hogy sikerül-e a békét megőriznie, ma a háborús törekvések kerültek napirendre, amely ellentétes a NATO alapító értékeivel. Orbán úgy véli, az ilyen átalakulások nem vezetnek jó irányba, és a szövetséget békeprojektként kellene megőrizni.

Felidézi, hogy a NATO évszázadok óta az első katonai szövetség, amelyhez Magyarország önként csatlakozott, és a korábbi szövetségi rendszerekben az országnak olyan háborúkat kellett vívnia, amelyeknek eredetileg nem akart részese lenni, majd olyan vereségeket szenvedett, amely majdnem eltörölte Magyarországot a Föld színéről, Orbán azt állítja, hogy mindeddig nem volt olyan körülmény, amely a NATO-val kapcsolatos nézeteinket megkérdőjelezte volna.

Orbán leírja, hogy amikor a NATO jövőjéről van szó, Magyarország nem ért egyet a többi tagország többségével. A szövetségen belül egyre több hang szól amellett, hogy elkerülhetetlen vagy szükséges konfrontálódni más geopolitikai erőközpontokkal, márpedig ez önbeteljesítő jóslatként működik: minél inkább úgy gondolják, hogy a konfliktus elkerülhetetlen, annál nagyobb szerepet vállalnak az előidézésében – írja a magyar miniszterelnök. Szerinte már meg is kezdődtek az előkészületek egy ukrajnai NATO-művelet érdekében, ám Orbán megfogalmazása szerint Magyarország örvendetes módon olyan megállapodást kötött a NATO-val, hogy nem kell közvetlenül részt vennie katonai akciókban vagy pénzügyi támogatásban.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom