Orbán Viktor új frakciót próbál létrehozni az Európai Parlamentben

HírKlikk 2024. június 27. 12:50 2024. jún. 27. 12:50

Ha igazak az információk, akkor a Fidesz döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szembenálló blokkot kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán.

Orbán Viktor, Andrej Babiš és Robert Fico pártjai tárgyalásokat folytatnak egy európai parlamenti frakció létrehozásáról – erősítette meg a Népszavának több egymástól független EU-forrás. Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szembenálló blokkot kíván létrehozni. A lap forrása szerint a frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. Eredetileg ide tartott a Fidesz is, ám a pártcsoport gerincét alkotó olasz kormánypárt, az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni ajtót mutatott neki.

Úgy tudja a napilap, hogy a reménybeli alapítók a frakcióba invitálják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, amelynek képviselői jelenleg az EP legnagyobb pártcsoportjában, a jobbközép Európai Néppártban ülnek. Miután egyiküket a frakció alelnökének választották a múlt héten, nem sok esély van rá, hogy fel fognak állni és a visegrádiakhoz pártolnak. A Népszava szerint azonban akadhat elég tartalék az EP függetlenjei között, akik csatlakoznának az új formációhoz. Egy EP-frakció alakításhoz hét tagállamból 23 képviselőre van szükség.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom