Orbánék a számvevőszékkel üzentek az ellenzéknek, jó lesz félnie

Sebes György 2023. június 22. 14:25 2023. jún. 22. 14:25

Az ellenzéki pártoknak nem igen kell attól tartaniuk, hogy a létüket is megrengető büntetést szabnak ki rájuk tiltott kampányfinanszírozás ürügyén. Így vélekedik Magyar György ügyvéd az Állami Számvevőszék vizsgálata nyomán kiadott közleményről. Mint mondta, még egyáltalán nem bizonyított, hogy egyáltalán történt tavaly tiltott kampányfinanszírozás, a szabályok pedig rendkívül kuszák. Így egyelőre annyi látható, hogy figyelmeztetik az ellenzéket, a furkósbot bármikor lecsaphat rájuk. 

Az egykor volt szocialista rendszer visszásságait egyetlen mondatban leíró Sándor Györgynek egyre több poénja köszön vissza napjainkban. Mennyire találó volt, amikor azt mondta: „Egyenlő pályák egyenlő esélyek – én biciklivel megyek”. Ugyanezt a gondolatot fogalmazta meg Magyar György is, amikor a jelenlegi választási rendszert jellemezte. Olyan ez – mondta –, mint a futóverseny, ahol a Fidesz egyenes pályán mehet, míg az ellenzék penzuma sok vizesárokkal tarkított akadályfutás. 

Az ügyvéd annak a beszélgetésnek a végén jutott el ehhez a hasonlathoz, amelyben egész más volt a témánk. Arról kérdeztük, miképpen lehet a jog szempontjából értékelni az Állami Számvevőszék közleményét, amelyet az ellenzék állítólagos tiltott kampányfinanszírozása ügyében végzett vizsgálatukról adtak ki. A hatalomhoz közeli média értesülése szerint ugyanis a tavalyi országgyűlési választásokra közös listát állító hat párt akár 3,2 milliárd forint büntetést is kaphat. Csakhogy a megjelent állásfoglalás – amely amúgy elég nehezen minősíthető így – dodonai megfogalmazások és bizonytalanságok gyűjteménye. 

Magyar György szerint ez egyáltalán nem meglepő. A számvevőszék ugyanis egyike annak a sok intézménynek, amelyet a hatalom saját kiszolgálójává tett. Így pedig – akár legjobb szándékai ellenére is – feladatot teljesít, minthogy elkötelezett a kormány mellett. A kiindulópont máris egy vitatható, nem kellőképpen kimunkált feltételezés, miszerint a választási kampányban tiltott pártfinanszírozás történt. Ez ugyanis egyáltalán nem bizonyított. Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy – akár bűnügyi, akár polgári, akár közigazgatási – eljárást csak megalapozott tényállás birtokában lehet indítani. Ebben az esetben viszont még nem tartunk itt. 

Annyit lehet tudni, hogy a Mindenki Magyarországa számlájára átutaltak bizonyos összegeket. Ezek a külföldön indult gyűjtés nyomán keletkeztek. Ha azonban például magyar magánszemélyek adták össze a pénzt, az már egyáltalán nem tilos. A pártok gazdálkodásáról szóló törvény szerint ugyanis politikai szervezet jogi személytől egyetlen fillért sem fogadhat el. Van még egy bizonytalansági tényező. Windisch László, az ÁSZ elnöke utalt is rá, hogy a jogszabályok nem egyértelműek arról, hogyan oszlik meg a jogkövetkezmény az érintett pártok között olyan esetben, amikor az összefogásuk érdekében, de nem pártnak vagy pártoknak címzett, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesülnek.

Vagyis itt arról van szó – magyarázta Magyar György –, hogy inkább „meglengettek egy furkósbotot”. A hatalom a számvevőszéken keresztül üzent az ellenzéknek, hogy jó lesz félnie. Ne legyen biztos a dolgában a jövő évi önkormányzati választásra készülve. Ugyanakkor az ügyvéd arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a szabályok kuszák és lehetőséget nyújtanak a visszaélésekre. Utalt rá, hogy miközben az ÁSZ már sok ellenzéki pártot vizsgált és el is marasztalt, a Fidesz pártpénzeit még sosem ellenőrizte, pedig nyilván ott is lehetne keresnivalója. 

Ráadásul az ÁSZ vizsgálatának lezárulása után egyáltalán nincs még vége az ügynek. Ilyenkor az érintett pártokkal jelentéstervezet formájában közölni kell, hogy mire jutottak, azok pedig érdemi észrevételeket tehetnek 15 napon belül. Windisch László is elmondta, hogy már kezdeményeztek egyeztetést az ellenzéki pártokkal, de lényegében semmire sem jutottak. 

Magyar György úgy látja, ha ki is szabnak majd bírságot, az korántsem lesz akkora, mint amennyiről az előzetes hírek szólnak. Inkább figyelmeztetést jelenthet majd az ellenzéki pártoknak, amelyek napjainkban amúgy sem képesek megbontani a Fidesz hatalmát. A kormányzó erő éppen ezért hibát követne el, ha anyagilag próbálná ellehetetleníteni a vele szemben állókat. Ha ily módon túlbiztosítaná hatalmát, annak a nemzetközi színtéren is rossz üzenete lenne, az ellenzék megfojtása csak újabb bizonyítéka lenne annak, hogy ez a rendszer már messze van a demokráciától – fejtette ki. 

A beszélgetésben itt következett a már említett futóverseny-hasonlat a választási rendszer ügyében. Elég baj az is, hogy az a verseny, amelybe a hatalom az ellenzéki pártokat belekényszerítette, már régóta egyáltalán nem fair, nem kellene ezt még különféle büntetésekkel tetézni – mondta összefoglalóan Magyar György.