Orbánék öntik a magyar adófizetők pénzét az erdélyi színházakra

HírKlikk 2019. december 12. 13:28 2019. dec. 12. 13:28

A Fidesz egyre fontosabb szereplője lesz az erdélyi magyar kulturális életnek is.

Miközben itthon a kormány épp a színházak megregulázásán dolgozik, elkezdte önteni a pénzt az erdélyi társulatokra. Több intézmény vezetője is úgy fogalmazott a Magyar Hangnak, hogy nem pályáztak volna, de felhívták őket Budapestről, azt is előre megmondva, mennyit fognak nekik adni. Mások azt mondták, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök döntött a támogatások mértékéről, ami azért furcsa, mert magyar közpénzről van szó.

A lap úgy tudja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház 140 millió forintot, a csíkszeredai, váradi és szatmári társulatok 130-130, a sepsiszentgyörgyiek viszont 180 milliót kapnak. Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós színházainak „csak" 70-70 millió forint jut – különös véletlen, hogy ennek a két városnak is magyar ugyan a polgármestere, de nem RDMSZ-es, mint Csíkszeredának, Sepsiszentgyörgynek vagy Szatmárnémetinek. A temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színháznak ugyancsak jut pénz, 80 millió forint. 

Sepsiszentgyörgy különösen jól jár, ugyanis nem a helyi adófizetők pénzén, hanem a magyar állam támogatásával épül egy 4 milliárd forintba kerülő új kulturális központ, amely helyet ad majd többek között a Tamási Áron Színháznak is. 

Van, aki kevésbé szerencsés: a marosvásárhelyi Nemzeti Színház társulata egyetlen forintot sem kapott ebben a körben, pedig az egyik legfontosabb intézménye az erdélyi magyar kultúrának. A lap Információi szerint, az elutasítás informális oka az volt, hogy „nem viselkedtek megfelelően”.

Forrás: Magyar Hang