Orbánéknak kell a pénz, rákapcsolhatnak az adóellenőrök

HírKlikk 2020. június 30. 05:30 2020. jún. 30. 05:30

Drasztikusan csökkent az utóbbi években az adóellenőrzések száma. A historikus adatok és az utóbbi hónapok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet hatására bekövetkező gazdasági lassulás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) arra ösztönözheti, hogy ismét fokozza a vizsgálatok intenzitását – hívja fel rá a figyelmet az EY.

Ez tudatos alkalmazkodást igényel az adózók részéről is. Az ellenőrzések korábbi, drasztikus csökkenése alapvetően két okra vezethető vissza: egyrészt a 2008-as pénzügyi válságot követő fokozatos fellendülésre, valamint a gazdaság fehéredésére – értékelte a Népszavának folyamatokat Séra Gergely, az EY adóperes jogásza.

A szakember szerint, a NAV által eddig bevezetett intézkedések – mint például az online pénztárgépek, az EKÁER és legutóbb az online számlaadat-továbbítás – amellett, hogy erősítették a jogkövető magatartást, hatékonyabbá tették a vizsgálatokat is. Mindezek miatt, egyre célzottabban és ritkábban indít vizsgálatot az adóhivatal. Az egészségügyi veszélyhelyzetet kísérő gazdasági nehézségek okán, most mégis arra kell számítaniuk a hazai cégeknek, hogy a közeljövőben a revizorok egyre gyakrabban keresik fel őket, hogy ellensúlyozzák az államháztartás bevételkiesését.

Az adóellenőrzések száma Magyarországon a 2010-es évek elején volt a csúcson, amikor a lassú gazdasági növekedés miatt kellett ily módon is megtámogatni a költségvetést. A krízisből való kilábalás, valamint a NAV által bevezetett hatékonyságnövelő intézkedések együtt járultak hozzá, hogy mára Magyarországon drasztikusan csökkenhetett a vizsgálatok száma. Ám a járvánnyal együtt járó gazdasági visszaeséssel ez a kép megváltozott. 

Forrás: Népszava