Orbánnak jó oka van győzelmet nyilvánítani 

HírKlikk 2020. augusztus 4. 16:20 2020. aug. 4. 16:20

„Az EU-csúcs újabb kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy milyen jövő vár Magyarországon a szabadságjogokra”  – írja a „Ki védi meg a magyarországi jogállamiságot?”  címmel közölt cikkében a New Statesman.  Van ugyan ígéret arra, hogy majd lesznek tettek is a jog uralmának magyarországi megvédésére, de úgy tűnik, ez a jövő soha nem jön el. Vagyis Orbánnak jó oka van kinyilvánítani a győzelmét. Más kérés, hogy Magyarországnak van-e oka erre” – teszi fel a költői kérdést a cikk.

A nagy múltú brit hetilap ismertette a csúcson született megállapodásokat, Orbán Viktor magatartását, vétóval fenyegetőzését, valamint a jogállamisági mechanizmus ügyében született kompromisszumot. Kitért arra is, hogy mire és hogyan használta fel Orbán a rendeleti kormányzás parlament által kétszer is biztosított lehetőségét, részletesen szólva – sok más mellett – az ellenzéki polgármesterek munkájának nehezítéséről. Orbán a csúcs után, joggal ünnepelt nagy sikert: ugyan nem nyert választásokat, de lehetőséget szerzett a kezében összpontosított hatalom növelésére – állapította meg a New Statesman. „A dolgok jelen állása szerint, Magyarország az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési periódusában 52,8 milliárd eurót kaphat, ami 35 százalékkal több, mint a legutóbbi hétéves költségvetési időszakban” – írta a szerző. 

„Nyitott kérdés, hogy miként válaszol a magyarországi helyzetre a nemzetközi közösség. Hiszen végül is a parlament adta meg a jogot Orbánnak a rendeleti kormányzáshoz, mégpedig kétszer is, az EU pedig mégis olyan választ adott, amely lehetővé tette Orbán számára a győzelem ünneplését. Van ugyan ígéret arra, hogy majd lesznek tettek is a jog uralmának magyarországi megvédésére, de úgy tűnik, ez a jövő soha nem jön el – írja a szerző. 

Az amerikai hozzáállásra is kitér a cikk, megállapítva: a Trump-kormány Magyarországgal szemben az elkötelezettség politikáját folytatja, azzal az elképzeléssel, hogy ez segíti az Egyesült Államokat abban, hogy fellépjen Közép- és Kelet-Európában Oroszország és Kína ellen, s Trump még fogadta is Orbánt a Fehér Házban. Mindenesetre az Egyesült Államok most nemigen lenne jó helyzetben ahhoz, hogy változtatni próbáljon a magyar magatartáson, még ha ezt akarná is, mert van elég baja a 150 ezer koronavírus-halottal, és egy olyan elnökkel, aki a választások jogsértő elhalasztását lebegteti.  

Mindennek következtében, Magyarországon marad a kicsit sem független sajtó, a kicsi és akadályozott ellenzék, marad az európai és a nemzetközi közösség, amely a jelek szerint, nem tudja megtalálni a módszert, vagy az eltökéltséget, hogy tegyen ez ellen, és egy olyan kormány, amely mindig új és eredeti módokat talál hatalma növelésére. Vagyis Orbánnak jó oka van kinyilvánítani a győzelmét. Más kérdés, hogy Magyarországnak van-e oka erre” – írta a szerző.