Orbánnak sokba kerül, ha egyedül megy szembe a többiekkel

HírKlikk 2023. december 19. 18:05 2023. dec. 19. 18:05

Az EU azon van, hogy rávezesse Orbánt, milyen sokba kerül neki az elszigetelődés az ukrán segítség megvétózása után. Hogy megfúrta a háború finanszírozását, azzal csúcsra járatta ellenséges politikáját, ellenben hajthatatlanságával mélypontra juttatta Magyarország és Brüsszel viszonyát. Így most több kormány is azon töri a fejét, miként lehet jobb belátásra bírni a miniszterelnököt.

Amit előadott a csúcson, az még az ő mércéjével mérve is kétélű volt és nagyon rosszul érintette a partnereket. Hegedűs Dániel a Német Marshall Alapítványtól úgy értékeli: azzal, hogy nem volt hajlandó kompromisszumot kötni egy ilyen alapvető biztonsági kérdésben, megfektette az uniót, ugyanakkor tetézte konfrontációs politikáját.

Egy nyugati diplomata szerint még hozzá kell szokni, hogy Orbán új taktikát alkalmaz. De az egyetlen ellenszert a pénz jelenti vele szemben. Az illiberális demokrácia Európa-szkeptikus bajnoka több csúcstalálkozón is kemény magatartást mutatott be már korábban is, de bennfentesek szerint nem az ideológia vezérelte, hanem azt nézte, mit tud kicsikarni a többiekből. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy imád a középpontban lenni.

A Financial Times szerint a többiek már a múlt heti tanácskozás előtt igyekeztek kideríteni, hogy mit is akar: Putyin szekerét tolja, vagy a pénz kell neki? Aztán az ülésen közölte: igényt tart a még függőben lévő 20 milliárdra. Csakhogy a folyósítás alighanem kemény ellenállásba ütközik. Daniel Freund német zöld képviselő úgy véli, hogy ez nyílt zsarolás.

Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a Bizottság a saját tekintélyének árt, méghozzá súlyosan, ha enged. Mások a 7. cikkely alapján folyó eljárást élesítenék be újra, ám akadnak, akik ódzkodnak attól, mivel a szavazati jog esetleges felfüggesztése a „nukleáris opciót” jelentené.

Inkább azt szorgalmazzák, hogy értessék meg Orbánnal, milyen sokba kerül majd neki, ha egyedül megy szembe a többiekkel, a csomagot ugyanis mindenképpen sínre teszik.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom