Orbánnal mutatkozni kínos – A németek külön ünnepelnek

NVZS 2019. március 5. 09:56 2019. márc. 5. 09:56

Nagyon komoly üzenetet küldött Angela Merkel német kancellár azzal, hogy visszautasította a közös ünneplést az osztrák-magyar határon Orbán Viktorral a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóján – mondta portálunknak Horváth István, akkori németországi magyar nagykövet. Azt is leszögezte: a jobboldal nagyon igyekszik kisajátítani a határnyitást magának.

„Orbán Viktor nem játszott szerepet a határnyitásban, s egyáltalán, a jobboldal sem tudott sokat felmutatni ebben a kezdetektől, 1989-től fogva, ezért is próbáltak a Pán-európai Piknik élére állni, s azt állítani, hogy az volt az igazi határnyitás” – emlékeztette a rossz memóriával rendelkezőket a harminc évvel ezelőtti eseményekre Horváth István.

Valójában akkor csak 562 ember jutott át a határon – idézte fel a konkrét számokat. Az akkori magyar kormány tudtával, a nevében eljáró Pozsgai Imre államminiszter részvételével és Habsburg Ottóval történt megegyezés alapján, kettejük védnökségével tartották meg a pikniket, amellyel a magyar kormány azt igyekezett tesztelni, hogy milyen reakciókat vált ki a határnyitás idehaza és a nemzetközi színtéren.

A jobboldal és Orbán Viktor most megpróbálja ezt kisajátítani, és egyébként a szeptember 10-i valódi határnyitástól már csak rutinszerűen emlékezik meg – szögezte le a tapasztalt diplomata a magyar-német kapcsolatok régi szakértője.

A vasfüggöny lebontását szerette volna Orbán Angela Merkel társaságában megünnepelni a magyar-osztrák határon, ám mint a Politico megírta: a német kancellár visszautasította a lehetőséget, s azt tudatta, hogy inkább majd az EP-választások után látogat el Magyarországra egy német küldöttség. Mennyire számít ez erős üzenetnek a magyar-német kapcsolatokban? – kérdeztük Horváth Istvánt.

„Ez egy nagyon komoly üzenet, amely mögött az Orbánnal szembeni nagyon komoly ellenérzés áll a Néppárton belül,  a pártcsalád egyelőre nem tudja, mi kezdjen a Fidesszel” – szögezte le a nyugalmazott diplomata. „Ebben a helyzetben egy ilyen közös ünneplés Orbánnal nem tenne jót Merkelnek politikailag, sem saját pártján, a CDU-b belül, sem a Néppártban, ahol el nem tudom képzelni, hogy valaki is elismerően tudna mostanság nyilatkozni a magyar kormányfőről” – fejtegette. Hozzátette ugyanakkor, hogy abban biztos:  „a németek nagyon szépen meg fognak emlékezni a Pán-európai Piknik évfordulójáról, amelynek létrejöttében nekik nagyon komolyan szerepük volt”.