Orbánt elkényelmesítette az egyeduralom, nem szokta a ketrecharcot

Nagy Mariann 2024. július 9. 14:00 2024. júl. 9. 14:00

Azzal, hogy Marine Le Pen pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz, az új, (szélső)jobboldali csoport akár a harmadik legnagyobb erő is lehet az Európai Parlamentben. Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos szerint nem történt más, mint hogy sikeresen újra festették az Identitás és Demokrácia (ID) csapatot, de nagyrészt azonos arcokkal. A portált kicserélték, de a személyzet maradt.

Le Pen valószínűleg már korábban eldöntötte csatlakozását, csak eddig lefoglalták őt a választási kampány eseményei, és kivárta azt a pozíciót, hogyan jön ki a nemzetgyűlési választásból. Nagy győzelemre számított, ami végül nem jött össze. Pártja, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella a választás után máris közölte: „az új csoport befolyásolja majd az európai erőviszonyokat, végre elutasíthatjuk a migránsokat, a büntető környezetvédelmet és szuverenitásunk elkobzását.”

Orbán Viktor, valamint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl és a cseh ANO vezetője, Andrej Babis június 30-án, Bécsben alapították meg a Patrióták Európáért csoportot. A 23 tagot adó alapítókhoz azóta csatlakozott a spanyol VOX (6), a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt (6), a belga Flamand Érdek (3), a portugál Chega (2) és a Dán Néppárt (1) képviselővel. Ha ehhez a 41 taghoz jön még a Nemzeti Tömörülés 30, és az olasz Liga 8 képviselővel, akkor ők lesznek a harmadik legnagyobb erő az Európai Parlamentben. 

Képviselőik számát tekintve, a Meloni vezette ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) csoporttal vannak egy súlycsoportban, de nem rengették meg sem a Néppártot, (190 fölött), sem a szocialisták és demokraták csoportját (140), bár megelőzik a liberálisokat és a zöldeket. Az ECR-rel versenytársak, de továbbra is eltérő pályákon mozognak. Az olasz miniszterelnök láthatóan inkább a közép felé próbál manőverezni és ezért sincsenek együtt. Nem elképzelhetetlen azonban, hogy bizonyos kérdésekről akár együtt szavazhatnak. Hasonlóan ítélik meg például a migráció kérdését, de élesen elkülönülnek Oroszország és Ukrajna kezelése tekintetében, miközben az idei év fő témája az ukrajnai háború.

A csoport belső dinamikáját a legnagyobb résztvevő, a Nemzeti Tömörülés határozza meg. Le Pen lesz a domináns személy, óriási politikai rutinnal, amivel maximálisan élni fog, hogy ő szabja meg az irányt és az arculatot. Le Pen stratégiáját a belpolitikához igazítja, továbbra is az a célja, hogy 2027-ben induljon a francia elnökválasztáson – értékelte a lehetséges irányokat Balázs Péter. 

A volt külügyminiszter szerint Le Pen a hazai pályán igyekezett magát középre pozícionálni, hogy látványosan elhatárolódjon a fasisztoid, szélsőséges erőktől, az ID-ből ki is dobatta a német populista náci AfD-t. Látni kell ugyanakkor, hogy a Patrióták Csoportjában közös nevező, hogy hírhedt szélsőjobb pártok alkotják. Orbánon kívül a holland PVV és az olasz Liga van kormányon, a többiek ellenzékből politizálnak. Azt azonban még nem tudni, milyen eredményeket hoz majd az őszi parlamenti választás Ausztriában, az osztrák Szabadságpárt egyelőre nagyon erősnek tűnik. 

Kérdés, milyen pozícióra számíthat az új felállásban a csoport létrehozásában komoly szerepet játszott Orbán Viktor. Balázs Péter szerint nincs szó igazán új csapatról, az ID-ben a portált kicserélték, de a személyzet maradt. A volt külügyminiszter úgy vélte, Orbán kétségtelenül ügyesen manőverezett, mert a senki földjéről egy pártcsalád élén találta magát. Ez eddig sikernek tekinthető. Orbán túl is értékeli ezt a sikert és nem gondol arra, hogy Marine Le Pen, Salvini és Kickl, sőt, a holland Wilders és a spanyol Vox képviselői nagyon erős és nagyon ambiciózus politikusok. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagy többségük nyugati, plurális demokráciában edződött, Orbánt pedig kétségkívül elkényelmesítette az egyeduralom, idehaza eddig nem volt ellenfele. Ő nem szokta azt a fajta ketrecharcot, ami a nyugati demokráciákban, parlamentekben és azokon kívüli folyik. Ahhoz szokott hozzá, mint a többi diktátor, hogy minden úgy van, ahogy ő mondja. Neki a plurális demokrácia technikái, retorikája tekintetében nincs gyakorlata és nem biztos, hogy harcképes lesz ebben a körben. Nyilván úgy gondolja azonban, hogy a Patrióta Csoport az ő szellemi gyermeke, ezért főszerepre számít. Ott lesz a vezető arcok között és fogják emlegetni a nevét, de van még 3-4 igen erős konkurense és nem lesz velük könnyű a belső alkukat megkötni. 

Az utóbbi hetekben hiperaktivitást mutató Orbán talán sokat is markolt egyszerre – folytatta Balázs Péter. Önmagában az EU elnökség is egész embert kívánó feladat, aztán egy pártcsaládot gründolni hasonlóan nehéz, de ezek mellé még önként, saját elképzelése szerint vállalt egy „békemissziót” és mindezt egyszerre. Nyilván arra gondolt, hogy az egyik dinamizálja a másikat, de az elemző szerint egyszerre egy dolgot célszerű végigvinni. A békemisszióval nyilvánvalóan rongálta az EU elnökségi pozícióját, mert mindenféle felhatalmazás nélkül olyan látszatot keltett, mintha az EU nevében lépne föl. Ezt Putyin ki is használta és így is üdvözölte őt a sajtó előtt. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom