Orbánt fejmosásra rendelte magához Putyin?

2018. július 16. 13:34

Szanyi Tibor MSZP-alelnök kiegyensúlyozottabb külpolitikát vár el a kormánytól és nem örül annak, ha a magyar miniszterelnök fejmosást kap akár Moszkvában, akár Berlinben, akár Münchenben.

Szanyi Tibor hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szeptemberben egyébként is találkozik, úgyhogy a mostani találkozó rendkívülinek mondható.

Szerinte azért volt szükség "a fejmosásra", mert a magyar kormányfő a múlt héten veszélyként beszélt Oroszországról.

Szanyi Tibor elmondta, hogy Orbán Viktor korábban Berlinben és Münchenben is járt, ahol valószínűleg eligazítást kapott "az illiberális vonalvezetés" miatt, hiszen azóta már kereszténydemokráciát akar építeni és ezért ragadtathatta magát az Oroszországgal kapcsolatos kijelentésre is.

A szocialista politikus szerint a magyar kormánynak kiegyensúlyozottabb külpolitikát kellene folytatnia. Nem csinálni azt a libikókát, amit a magyar miniszterelnök folytat: előbb az orosz, majd az iszlám kultúrát magasztalja, utána pedig keletről, illetve délről jövő veszélynek minősíti ezeknek az országoknak a létét, magatartását - mondta.

Szanyi Tibor közölte, a szocialistáknak fáj az magyar emberként, ha a miniszterelnök bármely nagyhatalomtól fejmosást kap.

Az alelnök értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a tárgyalásokon ott volt Csányi Sándor OTP-elnök, aki szerinte nem partnere Putyinnak sem a foci, sem az üzleti világból nézve.

Forrás: MTI