Orbánt is túl fogjuk élni

NVZS 2023. november 21. 15:10 2023. nov. 21. 15:10

„Még soha nem volt ekkora bajban Orbán, akinek a beszédei a baj sűrűsödésével egyenes arányban durvulnak” – mondta Herényi Károly, akivel a kormányfő, Fidesz-elnök szombati beszédéről beszélgettünk. A durva hangnemen és tartalmon a volt MDF-es politikus szerint nem kell meglepődni, hiszen „Orbánnak ehhez van csak tehetsége, a megoldásokhoz nincs, ő nem más, mint egy kommunikációs karatebajnok”. Kifejezetten örül annak, amit az Európai Bizottság szóvivője mondott a nemzeti konzultációra és a plakátokra, merthogy intelligensen reagáltak, nem dőltek be a propagandakampánynak. A maga részéről nem tart a Huxittól, eleve optimista alkat, s különben is, „túléltünk már sokkal nehezebb időket is, Rákosi sem volt piskóta, Orbánt is túl fogjuk élni” – szögezte le. 

Minden eddiginél meredekebb (s ez talán túlságosan is finom megfogalmazás) beszédet tartott Orbán Viktor a Fidesz XXX. kongresszusán szombaton, Budapesten. A már-már vallásos hittel Orbánt dicsőítő szavazóit leszámítva, a fellépését figyelő embereket erőteljesen fejbe kólintotta annak számos része. Herényi Károllyal most a beszéd talán minden eddiginél élesebb EU-ellenességét, az e témában elhangzott csúsztatásokat, hazugságokat és sanda utalgatásokat beszéltük át.

Íme egy részlet Orbán szombati beszédéből (borzongjanak Önök is egy jót!). „Meggyőződésem, hogy ma Brüsszelben tönkre teszik és vesztébe vezetik Európát. Naponta vernek újabb és újabb szöget a koporsójába. Ha így megy tovább, eljön a vég, és keresztet vethetünk az unióra – hacsak addig be nem tiltják Brüsszelben a keresztvetést... A mi érdekünk az, hogy unió egyben maradjon. Egyben maradjon az, amit nagy nehezen sikerült összeilleszteni. Az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, és ez csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek. Változtatás nélkül eljön a vég, és az a legkevésbé sem lesz teátrális, és nem lesz benne semmi heroikus. Ha így megy tovább, az unió nem felrobban, szétesik vagy összedől. A folyamat sokkal prózaibb, és már javában tart. Ha így megy tovább, az unió egyszerűen szétcsúszik... Az unió úgy gyengül el, ahogy az öregedő test szokott. Valamely testrész fájni kezd, nem múlik el, megszokod. Jön az újabb, nem múlik el, azt is megszokod. Megszokod újra és újra, és lassan, de biztosan beszűkül az akcióképességed, és elapad az életerőd. Így áll a helyzet ma Brüsszelben. A brüsszeli Európa-modell elöregedett... Ráadásul a brüsszeli Európa-modell káoszhoz vezet...Nem akarunk Sorosék adósrabszolgái, nem akarunk bandaháborúk övezete és migránsgettók világa lenni. Nem akarjuk, hogy Európa és benne Magyarország skanzen vagy rezervátum legyen, amelyet ugyan érdemes meglátogatni, de amelynek csak múltja van, jövője már nincs.”

Nos, valóban szétesőben van az unió, ahogy Orbán és a fideszesek vizionálják? Ez vajon a tábor egyben tartása a szokásos ellenségkép erősítésével? Vagy ez már a Huxit előkészítésének a része? A 2,5 milliós fideszes szavazótábor felkészítése? El tudja képzelni, hogy át tudják verni a kilépést az EU-ból? Ezeket a kérdéseket tettük fel beszélgetőtársunknak.

„Meg a plakátok, meg az újabb konzultációk, amikkel egészen egyszerűen komolytalanná válik az Európai Unióban és a világpolitikában” – folytatta a sort Herényi Károly. Orbán célja szerinte egyértelmű: a saját táborának egyben tartása az óriási infláció, a komoly visszaesés és elnyomorodás közepette, merthogy ezzel azt sulykolja a választóinak, hogy Magyarországon a világok legjobbikát éljük, miközben az Európai Unió szegényházzá vált. 

És sajnos a tábora ezt el is hiszi neki – vetettük közbe. „De ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a tábor ugyan meglehetősen erős, de mégiscsak kisebbségben van, noha éppen a hazai – se nem igazságos, se nem tisztességes, s a valós politikai arányokat nem tükröző –  választójogi rendszer mellett mégiscsak elég nagy egy választási gőzelemhez” – mutatott rá.

Azt persze már megszokhattuk, hogy választás előtt beindítják a propagandakampányt, ami rendre Orbán egy-egy beszédével startol el, de ennyire durva beszédet talán még soha nem mondott. Ennek mi lehet az oka? „Hát az, hogy még soha nem volt ekkora bajban” – vágta rá Herényi, aki szerint a baj sűrűsödésével egyenes arányban durvulnak Orbán beszédei. Szerinte nem kell ezen meglepődni, hiszen „Orbánnak ehhez van csak tehetsége, a megoldásokhoz nincs, ő nem más, mint egy kommunikációs karatebajnok”.

De vajon nem a Huxit előkészítése indult meg? – vetettük fel. „Először is, nem lehet tudni, hogy miről beszél – azt szoktam mondani, azért kell nagyon óvatosnak lenni, mert ha az ilyen beszédeket meg akarja valaki érteni, akkor hozzájuk kell hülyülni, ami veszélyes lenne.” Ezért is nagyon örültem annak, amit az Európai Bizottság szóvivője mondott a nemzeti konzultációra és a plakátokra, merthogy intelligensen reagáltak, nem dőltek be a propagandakampánynak.

Reagált az Európai Bizottság
„Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy a benne szereplő kijelentések teljesen hamisak... Az Orbán-kormánynak már a kérdései is hazugok” – reagált Eric Mamer szóvivő az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján a magyarországi nemzeti konzultációra, hozzátéve: „Bízunk a magyar közvélemény józan ítélőképességében”. Azt is mondta, hogy megítélésük szerint a magyar állampolgárok képesek lesznek dönteni a konzultációban szereplő állításokról az EB által nyújtott objektív információk alapján.

Mint a Népszava tudósításából kiderül, a brüsszeli testület nem kíván vitába szállni a kormány állításaival és vádjaival. Az EB a plakátkampánnyal sem foglalkozik: Eric Mamer szerint Ursula von der Leyen elnöknek a szeme sem rebbent, mikor meglátta a posztert, amely Alexander Soros társaságában ábrázolja őt azzal a felirattal: „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek”. 

Ön ezek szerint nem pesszimista, nem tart attól, hogy itt a Huxit megkezdésének lehetünk a tanúi? – kérdeztük. Herényi közölte, hogy ő eleve optimista, de meg különben is, „túléltünk már sokkal nehezebb időket is, Rákosi sem volt piskóta, Orbánt is túl fogjuk élni”

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom