Óriási méretű lenne a BYD Szegeden épülő gyára

HírKlikk 2024. június 16. 18:15 2024. jún. 16. 18:15

Az eddig ismertnél kétszer nagyobb méretű is lehet a BYD Szegedre tervezett gyára, június elején ugyanis újabb csarnokok alapozására kértek engedélyt. Az építési hatósághoz engedélyeztetésre benyújtott tervek alapján hamarosan megindulhatnak a „Pick-terület” melletti részen többek között egy 500 méter hosszú és egy 200 méter széles – vagyis 10 hektáros – összeszerelő üzem föld- és alapozási munkái.

A hírről beszámoló Szegeder szerint a 444 azt írja, ez eddig a legnagyobb BYD-gyárépület, amiről tudomásunk van.

Azt írják, hogy ez a 10 hektáros összeszerelő üzem kétszer nagyobb lesz, mint a szegedi Széchenyi tér 4,5 hektárja, és a tervek szerint lenne a területen még egy 435 méter hosszú festőüzem, egy 370 méteres lökhárítógyártó-üzem, és egy „L” alakú összekötő épület is. Hivatalos kínai bejelentés még mindig nincs, de információk alapján a BYD szegedi gyára több év alatt, ütemesen épülne fel, az ipari területet pedig az év végéig adja át a város a kínaiaknak. A gyár első üteme már az alapozásnál jár, és már jövőre legurítanák az első elektromos autókat a szalagról.

A beruházás tervezett bővítése izgalmas kérdéseket vet fel, különös tekintettel arra, hogy pont a héten döntött az Európai Bizottság arról, hogy akár 38 százalékos büntetővámot is kivetne a kínai elektromos autókra. A döntés szerint azok a kínai gyártók sem maradnának „büntetés” nélkül, amelyek Európán belül telepedtek meg, úgy mint a Szegeden építkező BYD. Esetükben is róhatnának ki bírságokat, külön vámokat, ha versenytorzító állami támogatásokat kapnak.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom