Origo: Soros Törökországban is hatalomba akarja segíteni a baloldalt

HírKlikk 2021. október 27. 19:55 2021. okt. 27. 19:55

A kormánypárti portál szerint Törökországban 2023-ban lesz választás, így Soros György és hálózata már megkezdte a szervezkedést, hogy leváltsák a 19 éve hatalomban levő Recep Tayyip Erdogant. Sőt, meg sem akarják várni az ötéves ciklus leteltét, előrehozott választást követelnek a jövő évre.

Az Origo által idézett blogbejegyzés szerint Oroszország, Csehország és Törökország mellett Magyarországon is ez Soros terve, viszont a nemzetben és szuverenitásban gondolkodóknak van fél évük megakadályozni, hogy hatalomra juttassa a baloldalt. A terv szerint a széleskörű pártszövetség egy „olyan stratégia, amit egyre több országban alkalmaznak", például Oroszországban, Magyarországon, vagy Csehországban (ahol éppen csak, de legyőzték Andrej Babis miniszterelnököt). Most pedig Törökországon lehet a sor. Törökországban is a baloldaltól a nacionalistákig terjed az összefogás, és éppen a 2019-es önkormányzati választás volt a főpróbája, mint ahogyan Magyarországon is.

Az Origo cikke szerint Erdogan védeni akarja saját országát, ezért is minősítette tíz ország nagykövetét persona non gratának – azaz nem szívesen látott személyeknek – Törökország belügyeibe való beavatkozásra hivatkozva. A beavatkozás az volt, hogy az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland közös nyilatkozatban bírálta a török igazságszolgáltatást a négy éve ítélet nélkül börtönben ülő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista és filantróp pereinek késleltetése miatt, és a férfi azonnali szabadon bocsátására szólították fel Ankarát.

A párizsi születésű Osman Kavala egyike volt azoknak a török vezetőknek, akik a Nyílt Társadalom Alapítvány törökországi fiókszervezetének tanácsadói testületében foglaltak helyet, míg az 2018-ban be nem zárt. Azért tartóztatták le, mert azt feltételezték, hogy részt vett a 2013-as kormányellenes tüntetések finanszírozásában és megtervezésében. 2020 februárjában a bíróság felmentette őt és a többi vádlottat is, de Kavalát pár órával később ismét letartóztatták a 2016-os katonai puccskísérlettel kapcsolatos eseményekre és kémkedés gyanújára hivatkozva.

Forrás: Origo