Oroszország kémet küldött a Vatikánba

HírKlikk 2023. szeptember 27. 21:00 2023. szept. 27. 21:00

A Vatikánba újonnan kinevezett orosz nagykövet, Ivan Szoltanovszkij orosz hírszerző tiszt – állítja Linas Linkevicius volt litván külügyminiszter.

A férfi korábban az Orosz Föderáció NATO-nagykövet-helyetteseként dolgozott. Az észak-atlanti szövetségben azonban az orosz nem csak diplomáciai feladatokat látott el, közölte a litván diplomácia volt vezetője, aki akkoriban szintén a védelmi szövetségnél dolgozott. Az LRT vilniusi televíziónak elmondta, a NATO-nál is tudták, hogy bizonyos személyek titkos hírszerző tevékenységet folytatnak. Szoltanovszkij pályafutása a szövetségben az orosz kémek kiutasításának első hullámával ért véget – írja a Népszava.

Egyeseket nyíltan kiutasítottak, „míg másokkal csak csendben közölték, távozzanak, azt hiszem, Ivan Szoltanovszkij is köztük volt" – mondta Linkevicius. Ki nem mondott szabály volt, hogy a NATO-ból kiutasított diplomatákat az unió egyetlen tagországa sem fogadhatja be, Szoltanovszkijt végül Oroszország állandó képviselőjévé nevezték ki az Európa Tanácsnál. Tavaly novemberben bocsátották el posztjáról. „Jól ismerték a NATO-ban és más országokban is, nehéz lenne nem ismerni a pályafutásának sajátosságait" – közölte Linkevicius.

Oroszországot tavaly márciusban kizárták az Európa Tanácsból, miután megtámadta Ukrajnát. Szoltanovszkij diplomáciai pályafutása így a Vatikánban folytatódott.

Az elmúlt években egyébként az unió országaiból 400 dolgozó orosz kémet utasítottak ki, akik – úgymond – diplomáciai tevékenységet folytattak.

(A kiemelt kép akkor készült, amikor Ferenc pápa tavaly felkereste az orosz nagykövetséget.)

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom