Országos Tanévnyitóval és tanévnyitó virrasztással indul a forró ősz az oktatásban

Millei Ilona 2023. szeptember 1. 07:45 2023. szept. 1. 07:45

Ma Országos Tanévnyitó lesz a budapesti Kossuth téren. Az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a PDSZ által szervezett eseményt felkészítő demonstrációnak szánják a szeptember 15.-i, Demokrácia napi tüntetésre. Miskolcon az ADOM Diákmozgalom és Helyi Civilek Szövetsége a Hősök terén tanévnyitó virrasztást tart szeptember 1-jén 18 órától szeptember 2. reggel 6 óráig. Van is ok a rendezvényekre, ugyanis ez a tanév a pedagógushiány, az oktatásirányítás egyéb rossz intézkedései miatt, a hivatalos „semmi rendkívüli változás nem történt” kijelentések ellenére egyáltalán nem indul zökkenőmentesen.

A 14. Nemzeti Tanévnyitót már tegnap megtartották a győri Révai Miklós Gimnáziumban, ahol ünnepi beszédet mondott Rétvári Bence miniszterhelyettes, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, valamint Horváth Péter az iskola igazgatója, egyben a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, és ahogy az lenni szokott, az iskola tanulói kulturális műsort is adtak. 

A 60 perces tévéközvetítést korhatár nélkül megtekinthette mindenki a Magyar Televízió műsorában. Mindez azért érdekes, mert a Nemzeti Tanévnyitóról – a szokástól eltérően – nem volt nagy hírverés, mindössze a port.hu adatlapján volt olvasható róla egy bejegyzés. Sok kétségünk előzetesen sem lehetett azzal kapcsolatban, hogy mi fog elhangzani, hiszen Rétvári Bence már hétfőn közölte, hogy augusztus elején megkezdődött mintegy 13 millió tankönyv kiszállítása 4200 iskolába, rendben meg is érkeznek, de az államtitkár arra is kitért, hogy a tanárok létszámában sem történt „semmi rendkívüli változás”, így szeptember elején elkezdődhet a tanítás.

Persze, egészen másképp látszanak fentről a dolgok, mint lentről, ahogy mondani szokták, az üléspont határozza meg az álláspontot. 

A Pedagógusok Szakszervezete is csütörtökön tartotta tanévnyitó sajtótájékoztatóját, de egészen más témák jegyében. „Szóljanak a vészcsengők, a riasztók az iskolákban a szeptemberi tanévkezdésre! A kormány ellopta a diákok jövőjét! Milyen oktatás az, ahol tanárból pénztáros, manikűrös és sírásó lett?” – mondták, és jelképesen szólt is a riasztó. Ami viszont igazán riasztó, az Totyik Tamás, a PSZ elnökének szavaiból derült ki. A PSZ ugyanis előzetes számításokat végzett, amik szerint öt év alatt várhatóan 21 980 főállású pedagógussal lesz kevesebb, és ebbe a számba a pedagógusképzésekben most résztvevőket is belekalkulálták. Ahogy Totyik Tamás megjegyezte: „ez akkora tőrdöfés a közoktatásnak, amit egy rendszer sem él túl”. Látszatra minden rendben van, ám az idén minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógusok tanítanak és minden harmadikban nincs az összes tárgyra szaktanár. A 2800 intézményvezető szerint is 15-16 ezer pedagógus hiányzik. A kormány pedig legalább 8 ezer visszafoglalkoztatott nyugdíjassal, illetve képesítés nélküli tanárokkal akarja eltakarni a pedagógushiányt. Így labdarúgóedzőkkel, akik tömegesen jelentkeznek testnevelés tanárnak, de arról is hallottak már, hogy idegenvezetőket keresnek meg, mert nincs angoltanár, rendszergazdák tartanak informatika órákat pedagógus képzettség nélkül, de állatorvos is jelentkezett már biológia-kémia oktatónak.

A PSZ elnöke arról is beszélt, hogy az országos kompetenciamérésekből kiderült, a tanulók 40 százaléka funkcionális analfabéta. Az államtitkárságnak ilyen körülmények között le kéne mondania, de legalábbis vészforgatókönyvet kellene készítenie a helyzetre. Ehelyett a problémák elmismásolása folyik. Ki fogja mindezért a felelősséget vállalni – tette fel az elnök a kérdést. 

Tóth Tünde, a PSZ alelnöke azt mondta el, hogy a szakemberhiány a természettudományos tárgyak esetében a leginkább szembetűnő. Lehet arról számháborút folytatni, hogy az idén 5, vagy 72 leendő kémiatanárt vettek-e fel, a statisztikák szerint azonban csak minden ötödik felvételt nyert pedagógushallgató marad hosszú távon a pályán. A felvettek közül a valóságban legfeljebb egy tucat ténylegesen pályára lépő, új munkatárs lesz, és jó, ha végül öten-hatan maradnak a pályán.

A PSZ a sajtótájékoztatón a megjelent újságírókkal ki is töltetett egy tesztet, amelyen többek között az a kérdés szerepelt: „Mi a bizonyítéka annak, hogy a kormány is tisztában van a pedagógushiánnyal? a. Semmi, hiszen a kormány szerint nincs pedagógushiány. b. Az új jogszabályok szerint pedagógus végzettség nélkül is lehet bárkit alkalmazni. c. Nem vezényelnek át senkit sehová, mindenki marad az út szélén.”

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arról beszélt, forró ősznek nézünk elébe. Jövő héten egyeztetnek arról, hogy megtámadják az Alkotmánybíróságon a státusztörvényt, készül egy beadványuk Strasbourgba a népszavazási kérdések ügyében is, és a PSZ részt vesz minden olyan nagy megmozduláson, mint a mai Országos Tanévnyitó, a szeptember 15-i tüntetés vagy az országjárás.

A Kossuth téri Országos Tanévnyitót az Egységes Diákfront (EDF), a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és felkészítő demonstrációnak szánják a szeptember 15.-i, Demokrácia napi tüntetésre. A programok 15 órától indulnak, diákok, pedagógusok, civilek, szakszervezetek és a Szabad Városok Polgármesterei is találkoznak a téren.

Ahogy Simkó Edit, a pedagógus ellenállás egyik szereplője írta a Facebookon: „szeptember 1-én okosan, szeptember 15-én haragosan! Mert ész nélkül kevés cselekedni. Cselekvés nélkül kevés okoskodni. Miért fontos az okosságunk napja, a tanévnyitó?  Mert a civil társadalom erősödésről, szerveződéséről szól. 

OKA van az akcióknak!(... ) „Az évkezdés keményen sújtó bosszútörvényt hozott. A szakszervezetek sátránál kérdezhetsz, informálódhatsz mit is jelent, mit tehetsz, milyen jogi lehetőségeid annak. Csatlakozhatsz más civilszervezetek kezdeményezéseihez. Lesz tanszergyűjtés, aktivistatoborzás a diákok 7igenes népszavazása kapcsán. Fontos szövetségek köttetnek ezen a délutánon!” 

S hogy miről lesz még szó? Például az Országos Közös Akarat (OKA) 3+1 pontjáról: „1. A sztrájk alapjog! 2. Azonnali 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak! 3. Új Nemzeti Alaptantervet! Esélyteremtő oktatást és elavult NAT helyett hasznos tudást! +1 Le a Bosszútörvénnyel!” De lesznek még koncertek, interaktív foglalkozások és padfestés az EDF tagjaival. 

A rendkívüli osztálytalálkozók 18 órától kezdődnek a Kossuth tér különböző pontjain, amelyeken a viszontlátás és a közös emlékek felidézésének örömén túl, a beszélgetés témája az oktatás helyzete, mint alapvető nemzeti ügy és feladat lesz. A felszólítás úgy szól. „Egyeztessük a véleményeinket és gondolkozzunk együtt azon, hogyan tehetnénk jobbá gyermekeink jövőjét!”

Miskolcon a Hősök terén tanévnyitó virrasztást tartanak ma este 18 órától holnap reggel 6 óráig az ADOM Diákmozgalom és Helyi Civilek Szövetsége szervezésében. Ahogy írták: „a rendszerváltás óta ez lesz a legkritikusabb tanév. Gyere el, és emlékezzünk közösen a felmondó és felmondott pedagógusokra, akiket a kormány üldözött el a hivatásukból.” lesz zászlófelvonás, flashmob és 23 órától kötetlen beszélgetés, amelyet performanszok tarkítanak majd. 

Ahogy Miskolcon, úgy a budapesti Országos Tanévnyitón is valószínűleg szó esik majd arról, hogy az iskolaigazgatók meghekkelték a Belügyminisztérium mestertervét, vagyis a Pintér-féle új rendszer tesztelését. A Qubit írta meg, hogy minden tanárnak csaknem maximumra hozták ki a teljesítményét. Így pedig nem lehet a pedagógusokat az eredeti terveknek megfelelően alsó, középső és felső harmadra felosztani, és az elért pontszám alapján jutalmazni vagy büntetni őket.