Összecsapnak a hullámok Biden feje fölött

HírKlikk 2023. december 22. 16:25 2023. dec. 22. 16:25

Már az idei év sem volt éppen sétagalopp Biden számára a külpolitikában, de a következő még keményebbnek ígérkezik – mutatott rá Hal Brands, a Johns Hopkins Egyetem professzora. Lankad Ukrajna támogatottsága, sorsdöntő választás lesz Tajvanon és mindenféle rémséges forgatókönyv bekövetkezhet a Közel-Keleten.

A Bloomberg szerint nagyon úgy fest, hogy rettenetes esztendő vár az ukránokra. Ezzel szemben Putyin nagyon is elégedettnek érzi magát. Az autokrácia hadiipara többet termel, mint a demokráciák katonai szektora. Ha Kijev nem kapja meg a segítséget, akkor nehezen tudja megvédeni polgárait a légitámadásoktól, megőrizni az állásait a fronton. Így a kérdés az: egyáltalán ki tud-e tartani?

Izraelben az USA megfizeti az árát, hogy beállt az igazságos visszavágás mögé, amely azonban már húszezer emberéletet követelt. De ha véget is ér a háború, aligha szűnnek meg az összecsapások. Kiéleződött a feszültség Ciszjordániában, a libanoni határon, a Vörös-tenger mentén, Irakban és Szíriában. Nem kizárt, hogy Irán fokozza erőfeszítéseit a nukleáris fegyver előállítására.

Továbbra is elemi szükség lesz a világban Amerika katonai erejére és diplomáciai jártasságára. Nincs jele, hogy Kína visszafogná a hadsereg fejlesztését. Ha Tajvanon a jövő hónapban a Demokratikus Haladó Párt jelöltje győz, Peking kénytelen lenne belátni, hogy gyorsan elillan a békés újraegyesítés eshetősége.

Emellett Biden kénytelen szembenézni az illiberális erőkkel. Nála a demokrácia kontra tekintélyuralom ellentétpárja legalább annyira vonatkozott Donald Trumpra, mint Hszi Csin-pingre és Vlagyimir Putyinra.

A volt elnök visszatérésének esélye már most arra ösztökéli Moszkvát, hogy azt higgye: ha kivárja, győzhet Ukrajnában. Arról nem is szólva, hogy az Amerikai Egyesült Államokon eluralkodna az instabilitás, a hozzá nem értés és a befelé fordulás.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom