„Összeomlott a közigazgatási és járványügyi rendszer"

NVZS 2020. szeptember 16. 17:17 2020. szept. 16. 17:17

„Mára összeomlott és romokban van az egész állami közigazgatás és járványügy, az illetékesek pedig összevissza beszélnek, bár Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter, egykori főnököm örökbecsű mondását idézve: nincs az az egészségügyi ellátás, aminél rosszabbat nem lehet nyújtani. Ennek alapján, azt kell mondjam, akármeddig el lehet így ketyegni” – fejtegette portálunknak Falus Ferenc, akivel több, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos anomáliáról beszélgettünk. „Ha ilyen ütemben gyorsul a vírus terjedése, nagyon sok beteg és halott lesz” – prognosztizálta, hozzáfűzve: „Ha egyszer a folyamat beindult, rettentően nehéz megállítani azt”. „De legalább már Orbán Viktor is hirdeti a maszk hordásának fontosságát, persze ő is a kockázati csoportba tartozik” – jegyezte meg.

„Minden ilyen történet, és sok-sok megtörtént eset alapvetően az egészségügy működési képtelenségéről szól” – reagált az olvasóink által velünk megosztott történetekre a korábbi országos tiszti főorvos. Van, aki azt mesélte el, hogy több hónappal korábban elhunyt édesanyjának jött ki a hivatalos értesítés arról, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje; más arról számolt be, hogy három órányi sorban állás után, ugyan sarkon fordult és mégsem csináltatta meg a tesztet (vállalva inkább a kéthetes karantént), de három nap múlva értesítést kapott arról, hogy pozitívnak bizonyult a vizsgálat. Ez csak kettő a több, velünk megosztott történet közül, ezért gondoltuk, hogy megkérdezzük a szakértőt, hihetőek-e az ilyen esetek.

Összevissza beszélnek

„Azt el tudom képzelni, hogy egyszer eltévesztenek egy leletet, de azt, hogy rutinban ez megtörténik, azt nem” – mondta némileg megnyugtatóan. Ám egy kevéssé megnyugtató tényt is megemlített: a Merkely professzor által vezetett H-Uncover vizsgálat során kiderült, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa az elfogadhatónál nagyobb számban hibás volt. 

Ugyanakkor az ilyen és hasonló történetek – akár ha még csak városi legendák is – alapvetően az egészségügy működési képtelenségéről szólnak, azt jelzik, hogy összeomlott és romokban hever az egész állami közigazgatás és járványügy – szögezte le. Az illetékesek összevissza beszélnek, miközben Orbán Viktor – finoman szólva  – olyan barátságtalan dolgokat mond, mint hogy majd akkor lesz intézkedés, ha nő a koronavírusban elhunytak száma. 

Elképesztő példák sora

Falus sorolta, és sorolta és csak sorolta az összeomlás irányába mutató jelenségeket.

  • Kiszámíthatatlan – hiába az ígérgetések –, hogy mikor vonulnak ki tesztelni a hatóságok.
  • Kiszámíthatatlan, hogy mikor juttatják el a teszt eredményét az érintett személyhez.
  • Kiszámíthatatlan, hogy milyen határozatot kap a hatóságtól az érintett. Tud olyanról is, hogy a feloldó határozat előbb jött meg, mint az elrendelő; de olyan is megtörtént, hogy valaki az e-mailen megkapott karanténnyomtatvány miatt visszaírt, hogy nincs piros tinta a nyomtatójában, mire a hatóság visszaírta, hogy nem baj.
  • Esetleges, hogy mi történik a határon, kit, hogyan kezelnek. Nem egyszer megkérdezik például a beérkezőtől, hogy nagyon megrázná-e, ha karanténba kellene mennie.
  • A karanténból való felszabadítás orvosi vizsgálat nélkül történik. (De milyen alapon? – veti fel a járványügyi szakember, rámutatva: az eltelt 14 nap alatt akár ki is jöhet az érintetten a vírus.). 
  • Közel 30 ezren vannak már karanténban, kizárt, hogy a rendőrségnek van kapacitása ilyen volumenű ellenőrzésre. Az pedig már egyenesen a tragikus röhej kategóriájába tartozik, hogy egy illető Messengeren kapott egy üzenetet egy rendőrőrnagytól, hogy adja meg a telefonszámát kontaktuskutatás céljából, ám mindezt csak tíz nappal a fertőzés után.
  • Ismer olyan esetet is, amikor egy magas rangú rendőr hívta az illetőt kontaktus-kutatási ügyben, s amikor bemutatkozott, elmondta, hogy a korrupciót vizsgáló osztályról keresi, merthogy már őket is bevonták a kontaktus-kutatásba.
  • Gyakorlatilag nem működik a kontaktus-kutatás, erre csak egy példa: ismertek esetek, amikor  egy családtagot leteszteltek, de a család többi tagját nem.
  • Gyakran mást mond a hatóság, mint a háziorvos.

Falus szerint, ezek csak kiragadott példák, a sort az anomáliákról még hosszan lehetne folytatni.

Meddig mehet ez így?

Meddig tartható fenn ez az állapot? – merül fel a kérdés. „Azt kell válaszoljam, hogy akármeddig el lehet így ketyegni” – vágta rá. Majd így folytatta: „Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter, egykori főnököm örökbecsű mondását idézve: nincs az az egészségügyi ellátás, aminél rosszabbat nem lehet nyújtani”. S feltette ő is a maga (költői) kérdését: „De hát mit akarunk? Van még közszolgáltatás, van villany, van víz, még járnak a villamosok”.

Nagyon keserű szavak ezek, nem látja- e túlságosan sötéten a helyzetet? – vetettük közbe. „Hát persze, hogy keserűek a szavaim, mert hogy katasztrofálisnak látom a helyzetet” – reagált. Hozzátette: a világ is katasztrofális, milyen is lenne, amikor olyan vezetőket választunk, amilyeneket, így azután azt kapjuk, amit megérdemlünk”. 

Mi következhet? 

Mi vár ránk járványügyi szempontból? – tettük fel a mindenkit foglalkoztató kérdést. Falus – emlékeztetve arra, hogy exponenciálisan nő a megbetegedések száma – azt prognosztizálja, hogy hamarosan meredeken emelkedni fog a kórházba kerültek és a halottak száma is. Már most is háromszor annyian vannak kórházban, mint voltak szeptember elsején, s két és félszer annyian lélegeztetőgépen, mint két hete.

„Ha pedig ilyen ütemben gyorsul a terjedés, nagyon sok beteg és halott lesz” – mondta, hozzáfűzve: „Ha egyszer a folyamat beindult, rettentően nehéz megállítani, úgy meg kiváltképpen, hogy nem állítják le a rendezvényeket és nem tesznek le a Szuperkupa megrendezésétől, amikor 22 ezer – hazai és külföldi – nézőt  terveznek beültetni a stadionba” – mondta.   

Nem lát semmi pozitív fejleményt? – tettük fel a kérdést, amire Falus igennel válaszolt. „Annyi legalább pozitív, hogy Orbán Viktor már hirdeti a maszk hordásának fontosságát”. Bár mint hozzátette: „persze ő is a kockázati csoportba tartozik, rá is vigyázni kellene”.

Egy régmúlt emlék

Falus Ferenc egy minapi Facebook posztjában egy korabeli, a hazánkban évtizedekkel ezelőtt nagyon népszerű, erős akcentusú magyar előadásairól is híres – ma azt mondanánk – stand-up-os – szovjet humorista, Arkagyij Rajkin rövidke szösszenetére hivatkozott. Ami – s ezt már a Hírklikknek mondta – sajnos kiválóan illusztrálja a mai magyar állapotokat.

Íme, hallgassák meg! Valamivel több mint egy perc tömény nevetés a jutalom.