Őszöd Győrben: „trükkök és hazugságok”

Harkai Péter 2021. március 5. 15:10 2021. márc. 5. 15:10

Bár övön aluli ütést kapott a főorvosi praxisa is és látszatra a kormányt kritizálja, de ravasz és hatásos „pelenkaöltésekkel” fércelte össze a költségvetést Borkai utódja, amit el is fogadott.

A költségvetés elfogadását követően látszatra „rendszerkritikus” nyilatkozatban közölte a nyilvánossággal Dézsi Csaba András főorvos-polgármester, hogy a kormány által elvont közel tízmilliárd ellehetetleníti Győr városát, ha nem csökkentik a „tizedet”. Ennek ellenére, a saját hatáskörben elfogadott költségvetés olyan ügyes meglepetéseket tartalmaz, mint például a lefújt színházépítéssel kapcsolatban mégis félretett 131 millió.

Mindezt a Borkait követő polgármester-választáson Dézsi kihívójaként fellépő MSZP-s politikus egyszerűen a címben idézett „trükkök és hazugságok” költségvetéseként bélyegzi. Főként, hogy a polgármester kritikája pont azt követően jelent meg, hogy Pollreisz Balázs saját közösségi oldalán húszperces videóban elemezte mindazt, amivel később Dézsi a nyilvánosságot kereste. 

A szocialista önkormányzati képviselő megkeresésünkre megerősítette a hírt, miszerint Győr még sosem volt ilyen siralmas anyagi helyzetben, de erről nem csak a polgármestert a székébe segítő Fidesz tehet. Az őszödi beszédet idézve jellemezte a város költségvetésének helyzetét, mert szerinte „trükkök százait kell alkalmazni, hogy ne vegyék észre, mekkora a baj”, s véleménye szerint a polgármesteri nyilatkozat is egy ezen trükkök sorából. 

Mint portálunknak elmondta, ezek a trükkök kétféle módon is tetten érhetők a költségvetésben: egyes tételeket alulterveznek, míg másokat pont ellenkezőleg, felülírnak. Az elsőre példaként említette a városüzemeltetési költségeket, ezek évente tényszerűen 1,6 milliárd körül mozognak. Ezt az összeget már Borkai idejében is mindössze 800 millió körül tervezték papíron s az év végér rendre megduplázódott. A mostani költségvetésben már 600 millió szerepel, miközben mindenki előtt világos, hogy az éves tevékenység költsége nem áll meg 1,4 milliárdnál, amint minden évben ugyanazon munkákat kell elvégezni, ami ugyanannyiba kerül.

A bevételek felültervezésére szintén szemléletes példaként említette a győri színház vélelmezett bevételét, amire 400 millió körüli összeggel számolnak idén, holott gyakorlatilag nincs színházi élet. Az már csak hab a tortán, hogy a polgármester váratlanul és hangzatosan bejelentette tavaly – a járványhelyzet közepén – egy új színház építését, amiből végül visszakozott. Ennek ellenére, a most elfogadott költségvetés mégis tartalmaz 131 millió felújításra félretett adóforintot. Hasonló példaként említette a képviselő a győri cégeknek juttatott úgynevezett tagi kölcsönt, ami csak egy cégnél 800 millió forintot tesz ki, de a visszafizetéséről semmi hír. S bár már hat esztendeje tolják maguk előtt a hiányt, újabb egy évvel meghosszabbítják és így része a költségvetésnek, mint bevétel.

Mindezt ráadásul tetézi az a „privátközéleti” hátrány, csalódás is, hogy a változatlanul kardiológiai főorvosként is működő Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvénynek köszönhetően, nem tud tovább együtt dolgozni a feleségével, amint erről ő maga beszámolt a nyilvánosság előtt. Az feltehetően külön teher, hogy a hálapénz-juttatást üldözni és büntetni tervezi az Orbán-kormány, így persze nem könnyű megőrizni a lojalitást.    

Azzal a ténnyel, hogy Dézsi polgármester – legyünk őszinték -, akár a többi kollégája, erős anyagi kényszerhelyzetben igyekszik fenntartani a város működését, Pollreisz Balázs egyetért, de meggyőződése, hogy a trükközés helyett nyíltan is közölni lehetne mindezt a polgárokkal. Erre példaként említette Szombathely polgármesterét, aki egy karakán videóban számolt be a város helyzetéről és nem hazudta el a problémákat, megköszönve a kormánynak, hogy „de azért milyen jó fej. Ezek a példák plusz-milliárdok ahhoz a hiányhoz, amit a kormányának köszönhetően a polgármester a sajtóban megszellőztetett – ekkora hiánya a városnak az életben nem volt eddig. Így lett az idei a trükkök és hazugságok költségvetése, amiből egyelőre nem ismert, hogy Orbán, mint fideszes városnak mennyit csorgat vissza” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Pollreisz Balázs győri szocialista önkormányzati képviselő.