"Óvakodjanak az orbánizmustól!"

HírKlikk 2019. június 10. 08:53 2019. jún. 10. 08:53

Timothy Garton Ash brit történész a napokban részt vett egy gdanski beszélgetésen, amit az első szabad lengyel választás 30. évfordulójának tiszteletére tartottak

A kerekasztalt szervező TVN24 lengyel televízió beszámolója szerint a műsorvezető azon kérdésére, hogy milyen veszély fenyegeti leginkább a lengyel szabadságot az első szabad választás harmincadik évfordulóján, a történész az orbanizációt nevezte meg - írja a 444.hu.

"Ez nagyon nagyon egyszerű, az orbanizáció a la polonaise. Ez nagyon egyértelmű számomra. Ez egyértelmű egy történész számára. Nagyon komoly hatása lehet, amikor egy olyan rossz erő, mint amit Orbán Viktor képvisel, benne lehet az EU-ban, ez botrányos. Ahogy az is, hogy benne lehet még az EPP-ben, ez még botrányosabb, és használhatja a pénzünket, az EU-s állampolgárok pénzét, hogy egy igazi neo-autoritáriánus rendszert építsen, ami magától értetődően nem liberális demokrácia. És szemmel látható, hogy Lengyelország ezen a nyomon halad, és ugyan szerencséje van, hogy itt sokkal nagyobb a társadalmi ellenállás, de a veszély ettől még valódi."

Timothy Garton Ash az oxfordi egyetem európai tanulmányok tanszékének professzora, sokat ír a brit sajtóba, 2005-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberének listájára tette. 

Ő volt az, aki - ahogy azt a Hírklikk is megírta - egy pozsonyi fórumon, amelyen részt vett Szijjártó Péter is, magához ragadta a mikrofont és hazugnak nevezte a magyar külügyminisztert. 

Forrás: 444/Hírklikk