Paks 2: egyszerű bejelentés is elég lesz a jövőben

HírKlikk 2023. november 12. 17:50 2023. nov. 12. 17:50

Egyes rendszerelemeknél nem lesz szükség bonyolult engedélyeztetésre, az atomerőművek építésekor, elég lesz bejelenteni az atomhivatalnak, mi készül, és ha annak nincs ellenvetése, az engedély 15 nap után kiadottnak tekintendő – írja a hvg.hu.

Az Energiaügyi Minisztérium most terjesztette be az Országgyűlés elé az atomtörvény módosítását, amelyben a legfontosabb újdonság, hogy létrehoznának két új eljárási formát: a bejelentés tudomásulvételi eljárást, és az eltérés bejelentés tudomásulvételi eljárást. Ezek a 2. és 3. biztonsági osztályba sorolt rendszerek, rendszerelemek gyártását, beszerzését érintő eljárásokban alkalmazhatók. Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek európai képviselőjének értelmezése szerint, amit eddig érdemben vizsgáltak, és jóváhagytak vagy elutasítottak egy engedélyezési eljárásban, azt a hatóságnak mostantól csak tudomásul venni lesz joga. Jávor kiemelte: a tervezet példátlanul rövid, 15 napos határidőt határoz meg, ami példátlan. Az eddigi törvényben  a teljesen jelentéktelen részletkérdésekben is 42 nap a legrövidebb határidő, de inkább a 90, 120, 150 napos terminusok a jellemzők.

Jávor Benedek szerint, ha mondjuk a Roszatom el kíván térni az eredeti tervektől vagy a szabványoktól műszaki fődarabok gyártása esetén, akkor 15 napon belül kellene döntenie az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) arról, hogy ezek megfelelőek-e a paksi bővítésben. A politikus azt vélelmezi, hogy a a Paks II. Zrt, mint az erőműépítés engedélyese és fővállalkozója, de közvetve a kormány, a Roszatom dolgát kívánja megkönnyíteni. Ezt a feltételezést cáfolta az OAH. Szerintük szó sincs arról, hogy a cél a Paks II./Roszatom dolgának megkönnyítése lenne, és egyáltalán nem kell attól tartani, hogy az új eljárás miatt lazulna a nukleáris engedélyezés és felügyelet, végső soron a biztonság. A hivatal szerint az új szabályok a nemzetközi gyakorlatnak megfelelőek, és az eddigiekhez képest adminisztratív könnyítést jelentenek az OAH számára, illetve néhány új szabályelem nemcsak könnyíti, hanem erősíti is a hivatal felügyeleti munkáját – olvasható a hvg.hu cikkében.

 

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom