Párizs – a fény, vagy a poloskák városa?...

HírKlikk 2023. október 7. 17:40 2023. okt. 7. 17:40

Ezt a kérdést tette fel a héten a francia parlamentben egy ellenzéki képviselő.  Kevesebb mind egy évvel a nyári olimpiai játékok előtt központi téma lett a poloskák ijesztő elterjedése a közösségi média után immár a kormányban is.

„Addig kell-e várnunk intézkedésekre, amíg az ön irodáját is ellepik a vérszopók?”, tette fel a kérdést a baloldal szónoka Élisabeth Borne miniszterelnöknek. Aki méltatlannak minősítette a kérdést, de közölte, hogy még e héten megfelelő intézkedések várhatók.

Az izgalmak oka, hogy egyre gyakrabban jelennek meg poloskák a párizsi metró szerelvényein, szállodákban, az airbnb szállásokon, a vonatokban, a mozikban – nem is beszélve a lakásokról. A szakemberek szerint ez nem különösebben meglepő, hiszen más nagyvárosokban – például New Yorkban – ugyanezt tapasztalják. 

Az ok, hogy a járvány után világszerte fellendült az idegenforgalom s ez azzal jár, hogy a csípős állatkákat hozzák-viszik. Kétségkívül kellemetlenek, de nagyon félni nem kell tőlük, mert járványos betegségeket szerencsére nem terjesztenek... A megnyugtató hivatalos üzenetek arra is emlékeztetnek, hogy olimpiák előtt máskor is volt hangulatkeltő ijesztgetés: Pekingben a szmogtól féltették a sportolókat és a nézőket, Rio de Janeiroban a fertőzött víztől, Athénban a gyenge közbiztonságtól – ám nagyobb baj sehol nem lett.

Feltehetően elhárítják majd a veszélyt a párizsiak is. Sokak szerint a poloska-invázió hírei eltúlzottak, de tény, hogy ebből az okból több iskolát már bezártak, egy észak-franciaországi kórház teljes rovarirtást igényelt és bevetnek már poloska-felderítésre kiképzett kutyákat is. Az állami közegészségügyi szolgálat adatai szerint 2017-2022 között a francia háztartások mintegy tíz százaléka lett poloskás, míg a rovarirtó cégek arról számoltak be, hogy tavalyhoz képest 65 százalékkal emelkedett a rendelések száma.

A francia főváros polgármestere felszólította a kormányt: miután már az épületek, járművek mellett közösségi tereken is megjelent a poloska, dolgozzanak ki mielőbb intézkedési tervet, hogy az olimpia idejére mentesítsék a várost. Ami egyáltalán nem olcsó: egy lakás megtisztítása a vérszívóktól mintegy 900 euróba kerül, amit sokan nyilvánvalóan nem tudnak megengedni maguknak. Az ellenzék ezért javasolta Emmanuel Macron kormányának: finanszírozza az állam az országos harcot a poloskák ellen.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom