PDSZ: a nyájimmunitás kierőszakolása miatt is erőltetheti az érettségit a kormány?

Harkai Péter 2020. április 27. 15:55 2020. ápr. 27. 15:55

Maruzsa államtitkár azzal – is – indokolta az érthetetlen makacssággal erőltetett, már egy hét múlva megrendezendő érettségi vizsgák időpontját, hogy minden érintett szakmai szervezet egyetértett. Ez nem igaz, mivel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét meg sem kérdezték. Pótoltuk. Döbbenetes választ kaptunk Szűcs Tamástól, a PDSZ elnökétől.

Segítsen kérem értelmezni, minden indulattól mentesen, szimplán szakmai szempontból, hogy mi a csodáért ragaszkodhat ilyen érthetetlen makacssággal a kormány az egy hét múlva már megrendezendő érettségi vizsgák időpontjához ráadásul a járvány vélt tetőzésének a csúcsán?

Lehetetlen megérteni és logikailag levezetni azt az álláspontot, hogy ha tetőzik egy járvány, akkor miért kell 24 óra elteltével több mint százezres tömeget mozgatni tudatosan országszerte a szakmai vizsgákkal együtt majd’ egy hónapon át. Jómagam humán szakos tanárként azt tanítom, hogy egy ember élete is többet ér bármilyen fennsőbbrendű kormányutasításnál s főként, ha van kockázatmentes alternatíva. Márpedig az érettségik esetében vannak ilyen alternatívák, például ilyen a jegymegajánlás. 

Ezeket a választható lehetőségeket végig sem gondolni, de egyből belehajszolni a várható százezres nagyságrendű tömeget a részvételbe s összességében heteken át mozgatni, másnak tűnik, mint dilettantizmus, sokkal inkább hideg fejjel átgondolt tudatosság, csak az oka érthetetlen, amikor semmi vesztenivaló sincs elvileg azzal, ha három héttel elhalasztják az egészet.   

Mindez a PDSZ szerint egyértelműen felelőtlenség. Ahhoz nem kell járványügyi szakembernek lenni, hogy tudjuk, nincs maximális biztonsági körülmény, ezt egyetlen virológus sem merné kijelenteni, hogy nem lesznek fertőzések. Hogy mindennek tudatában mégis miért erőltetik mindezt ilyen rendíthetetlenül, az már kezd körvonalazódni.

Segítsen kérem megérteni, mert egyszerűen nem megy.

Én anno még voltam katona és egy éleslövészettel járó hadgyakorlatnál is pragmatikusan előrekalkuláltak 3 százaléknyi veszteséget – ennyi járulékos veszteséggel számolt a Néphadsereg statisztikailag. Valami hasonló történhet most is - erre utalhat a Magyar Orvosi Kamara hétvégi levele is, amiben egyértelműen kockázatosnak minősítik a május 4-ei időpontot és megpendítik ezt a kísérlet jelleget. Logikus magyarázat lehet minderre, hogy semmi más nem zajlik érettségi „fedőnéven”, mint hogy egy olyan populációval kísérleteznek, amelyik nincs annyira kitéve a fertőzésveszélynek.

Csak nem arra céloz, hogy mindez azért történik, hogy beindítsák a sokat emlegetett nyájimmunitást...?! 

Feltételezésem szerint ez a más módon nem magyarázható döntés egy tesztprogram lenne, amiben egy alacsony fertőzésveszéllyel járó populációt mozgathatnak, két hét múlva leszűrhetőek az eredmények, hogy milyen következményekkel jár mindez a lakosságra nézve. 

„Őrülten rémisztő beszéd”, de van benne rendszer - mindez magyarázatot adna a sürgős kórházi ágyfelszabadításra is, hogy azonnal kéznél legyenek.

Semmilyen más logikus magyarázatát nem találom annak az indokolatlan makacsságnak, amivel a május 4-ei időponthoz ragaszkodik a kormány. 

Ennek az álláspontnak a kizárása miatt is magyarázható, hogy Maruzsa államtitkár nem hívta meg Önöket a múlt heti egyeztetésre, mint ahogy a Palkovics miniszter kezdeményezte múlt heti szakmai fórumra elfelejtette meghívni Önöket?

Ennek szerintem messzebbre nyúló okai vannak, mivel a PDSZ a kormányzati tevékenységekkel szemben „hagyományosan” élesebb kritikát fogalmazott meg eddig is és ezen a gyakorlaton most sem változtattunk. Ez némileg lazulni látszott a veszélyhelyzet meghirdetésekor, kölcsönös gesztusok születtek, figyeltünk egymás javaslatára, legalábbis így tűnt – valódi kommunikáció és egyeztetés azonban nem született. A csütörtöki távkonferencián inkább a kormánynak lekötelezett szervezetek és meghívottak vettek részt, a PDSZ nem kapott meghívást, aminek az is oka lehetett, hogy radikálisan beleálltunk az érettségi vizsgák elhalasztásának követelésébe sőt, bojkottot is hirdettünk.

Erre reagálta szegény Maruzsa Zoltán, hogy a PDSZ hasonlatos a hajdani Vörös Frakció szélsőbalos terrorszervezethez?

Igen s ekkorra már annyira megromlott a viszonyunk kormány képviselőivel, hogy esélyünk sem volt, hogy velünk is egyeztessenek.

Szakmai szempontból hogyan látják, a hátralévő egy hét mire lesz elég a fertőzésveszélyt minimalizáló védelmi infrastruktúra megteremtéséhez az iskolákban szerte az országban?

Mindez szánalmas bizonyítványt állít ki a felelősökről. Egy éve ismert a vizsgák feltételezett időpontja, amire akkor is fel lehetett, sőt kellett volna készülni, ha lebegett a módosítás lehetősége. Még azokból az időpontokból is kicsúsztak, amelyek a rendkívüli jogrendtől függetlenül évek óta hatályosak. A vizsgán résztvevő tanároknak már egy hónappal az érettségi előtt meg kellett volna kapniuk a megbízási szerződéseket – ez nem történt meg. Két héttel az érettségi előtt már a vizsgabiztosok kinevezése kézben kellene, hogy legyen – nem történt meg. A biztonsági felkészüléssel még ott tartunk, hogy bár az EMMI és az ITM kiadott egy, a biztonságos intézkedésekre vonatkozó ajánlást, de az iskolák önerőből próbálják meg csökkenteni a kockázatot pl. speciális krémek beszerzésével, hogy a diákoknak ne kelljen 3-4 órán keresztül gumikesztyűben írniuk, ami egyszerűen fizikai abszurdum. Olyan kapkodás és hozzáállás zajlik a kormány részéről, mintha két héttel előbbre kellett volna hozni a vizsgaidőpontokat, holott ismétlem, ezek az eredeti dátumok. Mindez világosan bizonyítja az oktatásirányítás dilettáns és cselekvőképtelen hozzáállását.