Példát mutatott a demokráciából a felnőtteknek a Fővárosi Diákönkormányzat

Millei Ilona 2024. június 14. 07:25 2024. jún. 14. 07:25

Ezekben a demokrácia-hiányos napokban a budapesti diákság igenis komolyan veszi a demokráciát. Ennek jele, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat (FDÖ) hétfőn megválasztotta első elnökét, Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát a diákszervezet élére. Egyúttal elfogadták az elkészített Házszabályzatot és Választási Szabályzatot, ami a novemberi parlamenti gyűlésen megszavazott Alkotmányukat egészíti ki. Így a szervezet meg tudja kezdeni a működését. A Fővárosi Diákönkormányzat egy jogilag teljesen önálló, szuverén, és így az egyetlen magyarországi érdekképviseleti szerv, amit a Belügyminisztériumnak el kell ismernie, és mégsem tud jogilag korlátozni, mint például az Országos Diákparlamentet vagy az Országos Diáktanácsot.

A Budapesti Diákparlament 2023 decemberi ülésén a diákok 100 százaléka támogatta a Fővárosi Diákönkormányzat létrehozását és ugyanennyien megszavazták az Alkotmányát is. A változtatás kezdeményezője Cserneczky Balázs, az Eötvös József Gimnázium végzős diákja volt, aki egy mesteri húzással kiszabadította a Budapesti Diákparlamentet a Belügyminisztérium béklyói alól, mégpedig úgy, hogy módosította az ügyrendjét. Ezzel megszüntette a Belügyminisztérium önkényes jogát, hogy az évente megrendezett Budapesti Diákparlament ügyrendjét, a parlamenti vita szabályait és kereteit tartalmazó dokumentumot évről-évre igényeinek megfelelően alakítsa. Minderről Cserneczky Balázs, az Országos Diáktanács Budapestet képviselő tagja tájékoztatta akkor a Hírklikket

Most ismét jelentkezett Cserneczky Balázs, azzal a hírrel, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat megválasztotta első elnökét, Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát a Fővárosi Diákönkormányzat élére. Emellett elfogadták a Házszabályzatot és a Választási Szabályzatot is. Ezek kiegészítik a novemberi parlamenti ülésen megszavazott Alkotmányukat. Így a szervezet el tud kezdeni működni. Az elnök mellett felállt egy operatív csapat, ők alkotják az elnök vezetésével a kormányt. De az Alkotmány alapján létrejött mellettük két másik bizottság is, amelyek ellensúlyként működnek a rendszerben, és figyelik a dolgok szabályosságát. Vagyis most a működés úgy indul meg, hogy van egy megválasztott, beiktatott kormány, amelyik részletesen ki tudja dolgozni a terveiket. A legnagyobb projekt pedig, amire vállalkoznak: szeretnék elérni, hogy a márciusi elnökválasztást már a Krétán keresztül tudják lebonyolítani, így minden egyes budapesti diák online, közvetlenül tudna szavazni. Erről a köznevelési államtitkárral, Maruzsa Zoltánnal akarnak tárgyalni és megegyezni.

Cserneczky Balázs szerint a vízió része az is, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat kihasználja azt a speciális helyzetét, hogy igazából a Belügyminisztérium által működtetett, jogilag megalapozott intézményekből, mint például az Országos Diákparlamentből származtatja magát, és így tud úgy legitim lenni, miközben teljesen önálló, és nem tudja befolyásolni a Belügyminisztérium. 

Nagy Barnabás, a megválasztott elnök a terveikről azt írta: „a Fővárosi Diákönkormányzat első elnökeként a csapatommal közösen megfogalmazott céljaink közé tartozik a parlamenti ülések számának magabiztos növelése, illetve minden budapesti köznevelési intézményben tanuló diák által elérhető szavazási rendszer kiépítése, ahol a további jelöltek egy hónap hosszú kampányban vetekedhetnek a diákság szavazatáért. További diskurzusokat szeretnénk kezdeni oktatási szakértőkkel, közéleti szereplőkkel a magyar oktatás fejlesztése érdekében, amiket rendszerezett pontokban fog kidolgozni a Fővárosi Diákparlament tagjaival, majd továbbítani az Országos Diákparlamentnek, és az Országos Diáktanácsnak. Véleményem szerint az újonnan megalapított FDÖ képes lesz egy konstruktív oktatásügyi programot kiépíteni, és ennek érvényt szerezni a több mint százezer diák támogatásával és erejével. Fel szeretnénk karolni és látható változást hozni a budapesti diákok számára, így külön hangsúlyt helyezünk a rossz állapotú iskolák felemelésére, a helyi diákönkormányzatok hatékonyságának növelésére is, illetve példát adni az optimális működésre a jövendőbeli Fővárosi Diákönkormányzatoknak. Maga a szervezet a felnőttek számára is példaértékű, hiszen egy jogállami struktúrában működik, és azonnali többfordulós választásokat használ rendszerében, ami a közvetlen demokráciát erősíti a diákságban, és az FDÖ-t felépítő, egymástól független szervek biztosítják a fékek és ellensúlyok optimális működését, és alapdokumentumai biztosítják a pártpolitikától és személyeskedéstől mentes kampányokat.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom