Példátlanul szigorú szabályok jönnek a benzinkutakon

HírKlikk 2021. november 14. 11:55 2021. nov. 14. 11:55

Ha nincs hatósági áras benzin, akkor a shop sem működhet. Megjelentek a részletes szabályok. 

A kormány a héten döntött arról, hogy befagyasztja az üzemanyagok árát. Így sem a benzin, sem pedig a gázolaj literenkénti ára nem lehet több 480 forintnál. Szakemberek ennek kapcsán felvetették, hogy akár üzemanyaghiány is lehet, hiszen sok kiskereskedőnek nem fogja megérni beszerzési ár alatt árusítani. 

Most erre reagált egy példátlanul szigorú szabályozással a kormány – vette észre a Napi.hu. A szombaton este megjelent rendelkezések alapján a benzinkutakat üzemeltető vállalkozásoknak nyilvántartásba kell vetetniük magukat, és garantálniuk kell a töltőállomás további üzemeltetését. De nem lehet nyilvántartásba venni azt a kutat, ahol a hatósági árnál drágábban adják az üzemanyagot. Ugyanakkor üzemszünetet sem tarthat a tulajdonos, csak akkor zárhat be, ha azt külön kérvényezi. Viszont ebben az esetben akár törölhetik is a benzinkutat a nyilvántartásból – olvasható a közlönyben. 

Ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor az illetékes miniszter kijelölhet egy harminc kilométeres körzetében működő másik üzemeltetőt, aki átveheti az értékesítést az adott töltőállomástól. Ha a környéken nincs megfelelő cég, akkor bárki kijelölhető üzemeltetőnek. A kijelölt működtetőnek minden tárgyi eszköz a birtokába kerül, de az üzemeltetés költségei is őt terhelik. Az eltiltott benzinkút működtetőnek viszont az is kötelezettsége, hogy árukészletét beszerzési áron átadja az új cégnek.

Az a benzinkút, amelyik az elmúlt három hónapban forgalmazott olyan benzint, vagy gázolajat, amire a hatósági ár vonatkozik, köteles ezeket továbbra is forgalmazni. A Napi.hu szerint ez azt jelenti, nem elég, ha csak prémium üzemanyagokat árulnak. 

Ellenben be kell zárnia annak a kútnak, amely nem tudja egymást követő hét napban legalább 48 órán át forgalmazni a hatósági áras termékeket. 

Ha nincs benzin, nem lehet nyitva az üzemanyagtöltő állomás shopja sem, tartalmazza a kormányrendelet. Ebben azt is előírták, hogy a benzinkútnak ugyanannyi ideig kell nyitva tartania, mint korábban. Ha ez a szokásos nyitvatartási idő nem egyértelmű, akkor az engedélyében szereplő nyitvatartási időt kell betartani.

A rendelkezések betartását a NAV ellenőrzi, és amennyiben szabályszegést tapasztal: elsőre 100 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Ismételt jogsértés esetén pedig bezárathatja a benzinkutat egy naptól fél évig terjedő időre.

Forrás: Napi.hu