Péntektől hétfőig eltűnt 20 milliárd forint a vírus elleni védekezésből

Föld S. Péter 2020. március 31. 09:27 2020. márc. 31. 09:27

Egy nem túlságosan nehéz, ám annál érdekesebb matematikai feladvány megoldására invitáljuk a Hírklikk olvasóit. Ha a pénzügyminiszter valamiről pénteken azt mondja, hogy 245 milliárd, majd a miniszterelnök ugyanerről három nappal később, hétfőn azt állítja, hogy 225 milliárd, akkor mi gondolnak, hol lehet a 20 milliárd forintos különbözet: eltűnt, vagy ellopták?

„Mostanáig 245 milliárd forintot költött a kormány a költségvetésből a járvány elleni védekezése”, mondta a közösségi oldalára pénteken feltöltött videójában Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Eddig 225 milliárd forintot költöttek védekezési felszerelésekre, felkészülésre, járványkórház építésére” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén, képviselői kérdésre válaszolva.

Nem holmi baloldali, vírusnak szurkoló ellenzéki újságból, hanem a minden körülmények között megbízható MTI híreiből idéztünk. Ami első ránézésre is szembetűnő: valaki nem mond igazat. Vagy Varga, vagy Orbán. Mi ezt innen nem tudjuk megítélni, nem is tisztünk a feladvány megfejtése.

De azért jó lenne tudni, hogy mi az igazság.

Ha mindkét politikusnak hihetünk, és miért ne tennénk, hiszen komoly emberekről van szó, akiktől távol áll a hadoválás, nos, ebben az esetben azt kell mondanunk, hogy péntektől hétfőig 20 milliárd forintnak nyoma veszett. Fogalmazhatunk úgy is, hogy 20 milliárd forint szőrén-szálán eltűnt. Azt nem állítjuk, hogy felszívódott, mert pénz nem vész el, legföljebb átalakul. Matolcsy mestertől tudjuk, hogy van az úgy, amikor a közpénz elveszíti közpénz jellegét és magánpénzzé változik át, ami azért is előnyös, mert ettől kezdve, senkinek semmi köze hozzá.

Most feltehetőleg nem erről van szó, és nem kell azt gondolnunk, hogy a 225 és a 245 milliárd forint közötti 20 milliárd különbözetet ellopták. Ha akarnánk, sem mernénk erre gondolni. Ha valami átfutott az agyunkon, akkor az az, hogy az eltűnt Áder János felkutatására költötték a pénzt. Kellett az államfő, mert alá kellett írni Orbán teljhatalmazási törvényét, így a föld alól is elő kellett keríteni. Ám ezt a gondolatot hamar elvetettük, nem volt életszerű, hiszen tudható, hogy amikor szükség van rá, Áder magától is előbújik rejtekhelyéről.

Maradjunk annyiban, hogy húszmilliárd forint tényleg sok pénz, ennyiből a Mátrai Erőművet is vissza lehet vásárolni Mészáros Lőrinctől, és akkor még mindig marad 3 milliárd.

A feladvány megoldásához persze ezzel még nem jutottunk közelebb, de ez nem olyan nagy gond. A fő, hogy mindenki jól van, és hőseink közül még egyikük sem kapta el a koronavírust. Igaz, a tisztifőorvos jóslata szerint, a tömeges megbetegedések csak ezután várhatók.