Pénz helyett levelet kaptak a gyöngyöspatai romák a kormánytól

Föld S. Péter 2020. január 27. 09:41 2020. jan. 27. 09:41

Levelet írt a kormány azoknak a gyöngyöspatai roma családoknak, akiknek egy bírósági ítélet folytán, összesen közel 100 millió forintot kell kifizetni, amiért az iskolában szegregált oktatásban volt részük. Ezért egy életre szóló hátrányokat voltak kénytelenek elszenvedni. Nagy esemény ez a gyöngyöspatai romák életében, ők idáig nemhogy levelet, de még csak segítséget sem kaptak a kormánytól. Meg kell becsülni azokat a ritka alkalmakat, amikor a kormány szóba áll az egyszerű, tanulatlan roma emberekkel.

Nem bocsánatkérés volt ebben a levélben, amiért idáig magasról tettek rájuk, de még csak arról sem érdeklődtek, hová utalhatják a bíróság által megítélt pénzt. Azt közlik a mintegy hatvan érintett roma családdal, hogy nem kapnak egy fillért sem, mert Orbán Viktor nagyon fel volt háborodva, amiért a gyöngyöspatai romák munka nélkül akarnak pénzhez jutni. Pénzt nem ad a kormány, ajánl viszont ingyenes tanfolyamokat, nyelvi- és szakképzéseket, még pszichológus segítségét is beígérik a beilleszkedéshez.

Ami azt illeti, már az is aggályos, hogy a bírósági ítéletben érintett roma családokat az őket képviselő jogvédők megkerülésével kereste meg a kormány, abban bízva, hogy a tanulatlan, egyszerű embereket könnyen rá lehet venni bármire. Például arra, hogy lemondjanak az őket megillető kártérítésről. Ebben bízik a kormány, mert tudja, hogy az egzisztenciálisan kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű emberek bármire rávehetők – szavazások előtt zsák krumplival, közmunka ígéretével szokták bezsebelni a jóindulatukat.

Amúgy önmagában üdvözlendő, hogy a hátrányos helyzetű romák ingyen járhassanak tanfolyamokra, nyelvi, információs és egyéb képzésekre, és sokan közülük bizonyára pszichológus segítségére is rászorulnak. Csak hát mindezeket nem egy bíróság ítélet, vagyis a mindösszesen 100 millió forintnyi kártérítés kifizetése helyett, hanem azt jóval megelőzően kellett volna a romák számára biztosítani. Milliárdok mentek el a romák felzárkóztatására, de ennek a pénznek a nagy része nem ott landolt, ahová szánták.

Farkas Flórián és barátai például mintegy másfél milliárd forinttal nem tudtak elszámolni, mire a kormány – persze, az adófizetők pénzéből –, 1,3 milliárd forinttal kipótolta a hiányzó összeget. A fennmaradó pénzről nem tudunk, csak annyi biztos, hogy Farkas Flórián már nem romaügyi biztos, viszont éli világát, mint Marci Hevesen, és nem panaszkodik a börtönviszonyokra, mint azok az elítéltek, akiknek szintén kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság a fogva tartásuk körülményei miatt, és akiknek szintén nem akar fizetni a kormány. (Lehet, hogy ők még levelet sem kapnak.)

Farkas Flóriánnak nincsenek fogva tartási körülményei, mert ellene nem folyik eljárás. Őt és családját felzárkóztatni sem kell. Az egykori romaügyi biztos nem Gyöngyöspatán lakik, így aztán a nagylelkű kormány által biztosított ingyenes szakmai képzésekre, nyelvtanfolyamokra, informatikai stúdiumokra – de még pszichológus segítségére sem jogosult.