Perlaki-Borsos Noel: Orbán Viktor nem képes átfogó oktatási reformot véghez vinni

HírKlikk 2023. december 14. 16:40 2023. dec. 14. 16:40

Ha valaki biztosra akar menni, akkor olyan helyen adja le a fel nem használt nemzeti konzultációs ívet, amelyet a 7igen.hu oldalon regisztráltak, mert, „ha én lennék a Fidesz, csinálnék gyűjtőpontot” – mondta Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja, aki szerint azért kell egymillió ívet összegyűjteni, hogy demonstrálni tudják a Fidesszel szemben, nem igaz, amikor azt állítják, hogy „a magyarok 98 százaléka meg szeretné verni a Brüsszel nevű láthatatlan majmot.” A középiskolás érdekvédő a KlikkTV Mélypont című műsorában beszélt arról, hogy szerinte ettől a rendszertől nem várhatnak semmit, a megoldást nekik kell kiharcolniuk.

Perlaki-Borsos Noel elmondta, jelenleg 100-150 ember, 18 éves fiatal aktívan politizál, ami szerinte nagyon nagy szám, mert nem tudni, mikor volt utoljára ekkora bázisú fiatal politikai csoport. Hozzátette, ez egy középiskolás érdekvédelmi szervezet, amelynek vannak egyetemista tagjai is. „Ezt középiskolások kezdték el, nem szeretnénk magunkkal vinni egyetemre, mert akkor kihalásos dolog lesz, így viszont mindig újak jönnek.”

Elmondta, a középiskolásoknak sok problémájuk van, de legfőképpen az, hogy az oktatás nem az egyénre fókuszál, hanem egy elavult tantervet szeretne átadni a diákoknak. „Személytelen, lexikális tudást ad át ahelyett, hogy hasznosítható tudást, olyan skilleket tanulnánk meg, amivel majd egy olyan piacon kell elhelyezkednünk, amely folyamatosan változik.”

Példának hozta a médiát, ahol tíz éve még a print sajtónak és a televíziónak megvolt a helye, most azt lehet látni, hogy egyre inkább a YouTube vette át a szerepet, de nem lehet tudni, hogy tíz év múlva mi történik. „Más területeket is ez jellemez, éppen ezért kell olyan tudást megszereznünk, amivel adaptálni tudunk.”

Mint mondta, a mozgalmi életből tanul szervezőképességet, tárgyalóképességet. „20-30 ezres demonstrációt megszervezni és marketingelni, arra beszédet írni, arról közleményt kiadni, közösséget egyben tartani, belső programokat szervezni, konfliktusokat kezelni, ez egy olyan tudás, amit kevés dolog ad meg az életben.”

13 éve élünk egy egyre inkább autokráciába csúszó rendszerben

„Én nem várom, hogy Orbán Viktor holnapra átfogó oktatási reformot vigyen végbe, mert Orbán Viktor nem képes ilyenre, nekünk az az eredmény, amit a saját mikrokörnyezetünkben el tudunk érni – mondta Perlaki-Borsos Noel, aki szerint nagy dolog, hogy szeptemberben ezren kezdték a mozgalmat, 15-én már 8 ezren voltak, október 23-án pedig 20 ezren. „A 7igenes népszavazáson 1500 ember aktivistáskodott, és most tízezer ember mondja, hogy összegyűjti a ki nem töltött nemzeti konzultációs íveket. Szerintem nagy eredmény az, hogy 700 ember, iroda bevállalta, hogy a címére bejelenti a gyűjtőpontot.”

A középiskolás érdekvédő, akit máris meghurcolt a fideszes média, és azt állítja róla, hogy nem érettségizett, elmondta, 19 évesen maturál, mert ötosztályos gimnáziumba jár, ahol egy évig nyelvi előkészítőn vett részt, ez az úgynevezett nulladik osztály. Perlaki-Borsos Noel azzal vágott vissza, nem sokáig lehet majd őt támadni, hiszen, ha egyetemre megy, jönnek újak az Egységes Diákfront élére. Azt viszont bejelentette, de részleteket nem árult el, hogy szerintük „önkormányzati szinten is lehet olyan döntéseket hozni, ami a diákságot érinti és lesznek még terveik.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk