Pert nyertünk a Transparencyvel a Kisfaludy 2030 Zrt. ellen

Zutyu 2022. január 16. 07:00 2022. jan. 16. 07:00

A cégnek ki kell adnia, konkrétan mire nyert Mészáros Lőrinc több cége is szállodafelújítási támogatást. Azt is közölniük kell, kik és milyen szempontok szerint döntöttek a több mint 17 milliárdnyi közpénz odaítéléséről és milyen ütemben történtek a kifizetések.

Még a koronavírus-járvány első hulláma idején hullott pénzeső többek között a Hunguest Hotels Zrt.-re, illetve egy másik Mészáros-érdekeltségre. A Hunguest 2020 tavaszán felújításra hivatkozva, bezárta a szállodái nagy részét és elbocsátotta munkatársainak felét. Ezután derült ki, hogy 17 milliárdnál is több közpénz landolt a Mészáros-cégnél.

A szálláshely-felújításra kiszórt közpénz elköltését a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalata, a Kisfaludy 2030 Zrt. menedzselte. A területet Rogán Antal propagandaminiszter felügyeli. Szerettük volna kideríteni, kik döntöttek a támogatásról, milyen feltételekkel adták a pénzt és próbáltuk volna megismerni a cég pályázatát, illetve a támogatási szerződést magát is.

Megkereséseinkre mind a turisztikai ügynökség, mind pedig a Kisfaludy 2030 Zrt. azzal válaszolt, nem adatkezelője a kért információknak. Hosszú hónapok felesleges levelezése után sietett a Hírklikk segítségére a Transparency International Magyarország és pert indított a kért adatokért.

Az állami társaság nagyon szerette volna megőrizni Mészáros Lőrinc titkait, így mindent elkövetett azért, hogy ne kelljen kiadniuk a kért adatokat. Azzal érvelt például, hogy a támogatási összeget már nyilvánosságra hozták a honlapjukon és az ömlesztve közzétett információkkal teljesítették törvényi kötelezettségüket. A bíróság azonban lesöpörte próbálkozásaikat és első fokon teljes mértékben a Transparency International Magyarország pernyertességét állapította meg.

Például az állami cégnél sérelmezték, hogy – szerintük – idő előtt indult a per, mert a Transparency meg sem várta a határidőket. Csakhogy éppen a Kisfaludy Zrt. próbált a határidőkkel trükközni. A döntnökök nevét a személyiségi jogok védelmében próbálnák eltitkolni, de a bíróság úgy látta, hogy közérdekből nyilvános adat ez az információ is. Az elsőfokú, így nem jogerős ítélet szerint tehát ki kell adniuk, milyen pályázati anyag alapján, ki nyilvánította nyertessé a Mészáros-cégek pályázatait. A társaságok milyen kötelezettségeket vállaltak és milyen ütemezésben zajlik a pénzek kifizetése. A támogatási szerződést is kell adnia a cégnek és a perköltséget szintén nekik kell állniuk.

Az ítélet teljes szövegét elolvashatja a Transparency International Magyarország oldalán.