Pest megyében is fordíthat az ellenzék

HírKlikk 2021. szeptember 20. 10:00 2021. szept. 20. 10:00

Pest megye lehet az egyik legérdekesebb terepe az előválasztásnak és a 2022-es parlamenti szavazásnak.

A Fidesz a 2018-as választáson még 100 százalékban hozta a megyét – vagyis mind a 12 egyéni választókerületben (evk) kormánypárti jelölt szerezte meg a mandátumot –, de a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék több látványos fordítást is végrehajtott. Így Érdnek, Szentendrének, Budakalásznak, Szigetszentmiklósnak, Ráckevének, Gödnek is ellenzéki polgármestere lett. Egyetlen ellenpélda Halásztelek, ahol sokáig kényelmesen győzött az MSZP, 2019-ben viszont a kormánypárt nyert.

Az ellenzéki polgármestert választó települések közül sok választókerületi központ. Nem véletlen, hogy az ellenzék ma már olyan választási csatatérként tekint Pest megyére, ahol jelentős sikereket érhet el. Ha a 2018-as választási eredményekből indulunk ki, és abból, hogy az akkor külön-külön induló ellenzéki pártok szavazói most fegyelmezetten felsorakoznak az előválasztáson győztes jelölt mögé, akkor ennek a reménynek lehet is alapja. A 12 evk.-ból 2018-ban ugyanis csak ötben nyert meggyőző, 50 százalék feletti eredménnyel a Fidesz-KDNP indulója – írja a Népszava.

Az is segítheti az ellenzéket, hogy a térségben dinamikus a demográfiai változás, hiszen Budapestről rengetegen költöznek ki az agglomerációs településekre. Tavaly 13 ezer fővel csökkent a főváros népessége, ami szinte teljes egészében a környező települések lakosságszámában jelenik meg gyarapodásként. A folyamat – ha abból indulunk ki, hogy a fővárosi népesség hagyományosan inkább a mai ellenzék pártjai felé húz – politikai szempontból is érdekes lehet.

Forrás: Népszava