Pikó András vizsgálatot indít a nevével jegyzett óvodai adatgyűjtés miatt

Harkai Péter 2020. január 30. 16:08 2020. jan. 30. 16:08

A józsefvárosi polgármester a HVG cikkéből tudta meg, hogy a kerületében dolgozó óvónők körében olyan adatgyűjtés zajlik a nevében, amiben arról is nyilatkozni kell, hogy tagjai-e bármilyen civilszervezetnek. Pikó, aki deklaráltan civilként lett polgármester, minderről mit sem tudott, tudatos provokációt sejt, vizsgálatot indít.

Négy hónappal a választási győzelem után még mindig érik meglepetések a VIII. kerület polgármesterét. Tegnap éppen arról értesült a sajtóból, hogy az ő és a kerületi jegyző nevével jegyzett körlevélben utasítják az óvodavezetőket, hogy gyűjtsék be a dolgozók álláspontját többek között arról, hogy tagjai-e bármilyen civilszervezetnek. Ami – mármint az ilyen jellegű adatgyűjtés – természetesen törvénytelen.

Pikó András a ma reggeli rádióinterjújában kifejtette: a történtekről négy hónappal a választások után sem tudott. Még az előző önkormányzati garnitúra „felejtette itt” a provokatív problémát.

A bizarr esetre adott magyarázatából annyi kiderült, hogy még tavaly októberben az egyik önkormányzati cég távozó igazgatója telefonon adott utasítást a helyi parkolást intéző beosztottainak. Ennek értelmében, a választási ígéretekkel szemben, három nagy forgalmú helyen fizetős lett a parkolás, ami jelentős felháborodást okozott és a történtekért az új vezetést okolták, akik a levélről és az okokról eleinte mit sem tudtak. Később, erre a helyzetre válaszul született egy jegyzői és polgármesteri utasítás, amiben arra kérték az önkormányzati dolgozókat, hogy nézzék át a folyamatban lévő ügyeket és jelezzék azok kerületet érintő hatásait.

– Ez az utasítás ment ki és néhány óvodában megmásították. Ez abszolút törvénytelen – nyilatkozta a Klubrádiónak. – Sehol semmilyen munkahelyen nem kérdezhet rá semmilyen vezető semmilyen civil-aktivitásra. Esetünkben törvénytelen adatigénylésről van szó és természetesen ki fogjuk vizsgálni.

Minderről még tegnap, a kerület jegyzőjével közösen, az alábbi közleményt adta ki:

„2020. január 29-én a hvg.hu oldalról jutott tudomásunkra, hogy a józsefvárosi tagóvodákba a múlt héten olyan tartalommal került ki óvodavezetői utasítás/ nyilatkozat kérés, miszerint az óvodai dolgozóknak egy jegyzői- polgármesteri közös utasítás értelmében, nyilatkozniuk kell arról, hogy nincs a munkaviszonyukkal összeegyeztethetetlen másodállásuk, illetve nem tagjai civil szervezeteknek.

Józsefváros jegyzője és polgármestere ilyen nyilatkozatot nem kért sem az óvodavezetőktől, sem az óvodai dolgozóktól.

Az önkormányzat haladéktalanul vizsgálatot indít, és amennyiben szükséges, felelősségre vonást kezdeményez a hamis tartalmú adatszolgáltatásra felkérővel szemben.

Pikó András, Czukkerné Pintér Erzsébet

Polgármester, jegyző”

Ezt követően, jelezte a polgármester, hogy bocsánatot fog kérni az óvónőktől azért, mert valakik a nevével visszaélve, megfélemlítéssel, törvénytelen adatszolgáltatásra kötelezték őket. „Engem akartak lejáratni, de őket használták eszközül” – közölte Pikó András, aki örömmel fűzte hozzá: sok óvodába el sem került a hamisított levél, sőt, volt, ahol visszautasították a nyilatkozatot az óvónők.

Ezzel együtt, felmerül a kérdés, hogy az óvodák vezetői miért nem léptek azonnal kapcsolatba a fenntartóval és tisztázták az ügyet, amit a beosztottak is megtehettek volna, ha a vezető kérésükre nem fordul a fenntartóhoz. Amint kérdés az is, hogy a választás után négy hónappal, miként foroghatnak ilyen, hivatalosnak vélhető dokumentumok az önkormányzati intézményekben – a polgármester tudta nélkül.

Természetesen kerestük a kerületi önkormányzatot és Pikó Andrást, de a mai maratoni testületi ülés miatt, nem tudott a jelzett időben személyesen a rendelkezésünkre állni. A felmerült kérdésekre adandó választ egy későbbi időpontra ígérte.