Pintér Sándor készíti elő az egészségügy átalakítását

Kardos Ernő 2020. május 21. 06:26 2020. máj. 21. 06:26

Pintér Sándor belügyminiszter megbeszélést folytatott az egészségügy átalakításáról a Magyar Orvosi Kamara elnökével. A konzultációról Kincses Gyula számolt be az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A kamara elnöke külön kiemelte, hogy nem tárgyalássorozatot folytat a belügyminiszterrel, mindössze Pintér Sándor egy-egy kérdésben kikérte a véleményét. Kásler Miklósról nem esett szó.

Az orvosi kamara elnöke elmondta, hogy az elmúlt hetekben több alkalommal is tárgyalt Pintérrel. Kincses a járvány aktuális teendőiről mondta el szakmai véleményét a védelmi törzs vezetőjének. Mint kiderült, a kamara támogatta a kijárási korlátozást és az iskolabezárást.

Megtudtuk azt is, hogy Pintér – az operatív törzs vezetőjeként – a járvány kirobbanása óta folytat konzultációt az orvosi társadalom szakmai szervezetével. Már akkor is találkozott Kincsessel, amikor a járvány veszélyesebbnek tűnt. A belügyminisztert elsősorban az érdekelte, hogy milyen az egészségügy állapota, terhelhetősége.

Később már az ágazat teljes átalakításáról is szót váltottak. Elsősorban olyan egészségügyi dolgokról kérdezte Pintér Sándor az orvosi kamara elnökét, amelyek a járvány előttihez képest, egyenletesebb minőséget, számonkérhetőséget, átláthatóságot, a benne dolgozók színvonalasabb együttműködését eredményezhetik. Ezen túl, a kiélezett helyzeteket jobban kezelő egészségügyi hálózat kialakításáról is szó esett, ami Kincses szerint azért is nagyon fontos, mert a járvány most ugyan csendesedett, de még nem ért véget.

Kincses azt is elmondta: a belügyminiszternek valószínűleg van egyéb dolga is, s hosszú távon aligha kíván az egészségüggyel foglalkozni. De úgy tűnik, Pintérnek van kormányzati felhatalmazása, megbízása arra, hogy egy átfogó reform elindítója legyen. A belügyminiszter ugyanis nemcsak az orvosi kamarával tárgyal, hanem sorra konzultál szakmai szereplőkkel, szakértőkkel, illetve szervezetekkel, a kórházszövetséggel és a háziorvosok szövetségével is.

Kincses Gyula elmondta, hogy szó esett köztük az egészségügy finanszírozási kérdéseiről is. A kamara elnöke a belügyminiszternek elmagyarázta, hogy a szakmai fejlődés előfeltétele a megfelelő bérezés, tehát a kamara bértáblájának elfogadása. Cserébe a szakmai szervezet együttműködést ajánl a kormányzatnak. Felajánlották a hálapénzrendszer megszüntetését. Amíg ugyanis az érvényben van, addig minden jó szándékú kezdeményezés ezen fog elbukni. Kincses szerint, a belügyminiszter megértőnek mutatkozott az egészségügyi bérezés átalakítása kérdésében.

Kincses elismerte, hogy Magyarország a nagyon veszélyes járványt meglepően jól oldotta meg. A siker elsősorban az általános intézkedéseknek köszönhető, hiszen időben döntöttek a távolságtartásról, a mobilitás korlátozásáról, ami miatt az egészségügyre nehezedő nyomás – amitől mindenki félt – szerencsére nem következett be. A Kásler vezette minisztérium munkájáról Kincses azt mondta, hogy számos jó döntést is hoztak, de ezeket kapkodva hajtották végre, továbbá születtek hirtelen, váratlanul meghozott intézkedések is. Szerinte a szakmával szélesebb körben született egyeztetésre lett volna szükség.

Kincses Gyula egyetért a kormány szándékával, hogy újra kell indítani a magyar egészségügyet, de ezt nem lehet hirtelen elhatározásból megtenni. Arra a kérdésre, hogy szét lehet-e választani az orvos-szakmai kérdéseket a gyógyszer-, illetve a műszer-beszerzéstől, nem válaszolt egyértelműen, mindössze arra utalt, hogy az intézmények – tehát a kórházvezetők – felelőssége, hogy okosan és jól gazdálkodjanak a rájuk bízott javakkal.