Politico: félő, hogy érzékeny EU-információkat adott át Orbán Putyinnak

HírKlikk 2023. október 23. 20:20 2023. okt. 23. 20:20

Nem sokat tehetünk ellene, hogy bár hamarosan Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, közben Moszkvának érzékeny EU-információkat adhat át a magyar miniszterelnök – fogalmazta meg a Politico szerint aggodalmát egy magas rangú EU-diplomata Putyin és Orbán múlt heti találkozójával kapcsolatban.

Várhatóan a Külügyek Tanácsa ülésén több európai külügyminiszter is napirendre tűzné Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozóját és kézfogását – értesült a Politico, amelyet a 168.hu idézett. A lap úgy fogalmazott, hogy Magyarország jövőre tölti be a Tanács soros elnöki tisztét, és aggodalomra ad okot, hogy hazánk érzékeny EU-információkat oszthat meg Moszkvával, és „nem sokat tehetünk ellene” – nyilatkozta egy magas rangú EU-diplomata.

A Politico úgy tudja, hogy az unió diplomatái forronganak és frusztráltak, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar kormány végül jóváhagyja-e az Európai Békefenntartási Eszköz következő részletének kifizetését, amellyel Ukrajnának szánt további fegyvereket és segélyeket társfinanszíroznának. Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig a jegyzőkönyvbe is vetette azt, hogy „nagyon, nagyon kellemetlen” volt az, amikor Kovács Zoltán Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára ostorozta őt férje oroszországi üzleti kapcsolatai miatt.

A brüsszeli lap szóba hozta a Gazprom bejelentését is, amely szerint extra gázt biztosítanak majd a télre Magyarország számára, amellyel kapcsolatban az orgánum felvetette, egyelőre kérdéses, hogy emiatt az európai kormányfők tesznek-e válaszlépést.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom