Politico: Magyarországnak távoznia kellene a Európai Unióból

HírKlikk 2022. május 10. 15:55 2022. máj. 10. 15:55

Ideje, hogy az Európai Unió keményen lépjen fel Magyarországgal szemben – írta az amerikai Politico portál európai kiadásában Dalibor Rohac, a jobbközépnek számító American Enterprise intézet kutatója. A Brexitről szóló népszavazás után sokan attól tartottak, hogy más uniós tagállamok is követhetik a brit példát, de a kaotikus válási eljárás éppen ellenkező hatást váltott ki, és az egész kontinensen csillapította az Európa-szkepticizmust. Van azonban egyetlen ország, Magyarország, amely számára igenis az unióból való kilépés lehet az egyetlen válasz a Brüsszellel szemben fennálló, mély, és engesztelhetetlen nézeteltérésére.

Magyarország és az EU a fennmaradó része jelenleg korunk legfontosabb geopolitikai témájában, az Ukrajna elleni orosz háború kérdésében egymással ellentétes oldalon áll. Most már Németország és más, hagyományosan habozó tagok is elmozdultak az Oroszország elleni olajembargó felé, Magyarország azonban akadályozza a döntést, és ehhez olyan érveket hoz fel, amelyek dühítőek és nevetségesek – mutat rá a Politico. Orbán Viktor múlt heti kijelentését idézi a cikk, miszerint Magyarországnak nincs tengeri kikötője, mert azokat „elvették tőlünk”. Ezzel a dalmát tengerpartra utalt, amely egykor a Magyar Királyság része volt, de ma a független uniós tagállamhoz, Horvátországhoz tartozik – jegyzi meg a szerző. 

Persze nem ez az első eset, hogy Magyarország szembekerül az unióval. A jogállamiságtól kezdve, az LGBTQ emberek jogain és a menedékpolitikán át a Kínával kapcsolatos politikáig Orbánnak szokásává vált, hogy akadályozza a konszenzust, „és ezzel elnyerje a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak az elismerését”.  

Ezúttal azonban Rohac szerint más a helyzet. Először is a probléma nagyobb, mint máskor. Ugyanis Oroszország Ukrajna elleni háborúja több, mint egy újabb megosztó kérdés. Európa politikai rendjének egyik legalapvetőbb pontját forgatja fel: azt, hogy a nemzeti határok erőszakkal nem változtathatók meg, és hogy létszámától függetlenül, egyetlen nemzetnek sincs vétójoga szomszédai politikai döntései felett. Az orosz invázió emellett közvetlenül fenyegeti Európát. Ha Putyinnak sikerül megbuktatni az ukrán vezetést, vagy az országot valamiféle „népköztársasággá” alakítani, sokkal inkább sebezhetővé, és költségesebben védhetővé válik a NATO keleti szárnya Lengyelországtól Romániáig.

Magyarország ezúttal teljesen magára maradt. Igen, más tagállamok is felhoztak ellenvetéseket az olajembargóval kapcsolatban, de nem annyira hajthatatlanok, mint Magyarország. Orbán még arra is kész, hogy a magyar-orosz kapcsolatok oltárán feláldozza régi szövetségeséhez, Varsóhoz fűződő kapcsolatait. Orbán dalmát kikötőkről szóló megjegyzése jelzi, hogy az orosz birodalmi hódítást rokonszenvvel nézik azok, akik még mindig vágyakozva tekintenek a Nagy-Magyarország térképre, amely egyebek mellett Kovács szóvivő irodájában is látható – mutat rá a cikk.

Mindemellett az áprilisi választások után nemigen van kilátás arra, hogy belátható időn belül változik a magyar politika. Az EU-nak a közeli jövőben úgy kell kezelni Orbán Magyarországát, ahogyan van, és nem ringathatja magát abban az illúzióban, hogy az elmúlt 12 év múló aberráció volt csupán. A hatalomban töltött 12 év alatt Orbán uralma erősen beásta magát, az ellenzék gyenge, demoralizált és nincs vezetője. A valóság az, hogy az EU és Orbán Magyarországa nem illik össze. 

A Brexitről sok mindent lehet mondani, de egy valós feszültséget kezelt, ami aközött alakult ki, hogy miről szól valójában az uniós tagság, és hogy mit várt tőle a brit elit és a közönség. Ám a magyar kormány és az EU közötti békíthetetlen konfliktus nem oldható meg a legkisebb közös nevező kompromisszumos módszereivel. Nem is szabad úgy megoldani, hanem csakis úgy, hogy mindkét fél a saját útján megy tovább. Ebben persze van egy csapda is: Orbán jelszava az, hogy „Állítsuk meg Brüsszelt!”, de a hatalma az EU költségvetéséből folyamatosan folydogáló készpénzen nyugszik. Akárcsak a brit toryk a Brexit előtt: kéri a részét a tortából, és meg is akarja enni. Ez azonban nem ok az európai intézmények és a többi tagállam kormányai számára, hogy kényeztessék őt. El kell zárniuk a csapokat, és bojkottálniuk kell a magyar képviselőket a tanácsban, úgy, ahogyan Ausztriát bojkottálták 2000-től, amikor a szélsőjobboldali FPÖ belépett a kormányba. Az EU képes keményen fellépni, ha egyszer elhatározza magát. Saját fennmaradása érdekében ideje, hogy ezt most megtegye, és felhagyjon egy Moszkvával és Pekinggel szövetkező, revizionista autokrata ajnározásával – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk