Politikai döntés lehet, hogy Ukrajna vörös zónába tette hazánkat

Csanádi Dávid 2020. augusztus 3. 13:53 2020. aug. 3. 13:53

A Falus Ferenc szerint az, hogy Ukrajna a járványügyi vörös zónába sorolta hazánkat, pusztán politikai döntés, mert nem mi jelentünk veszélyt rájuk, hanem éppen fordított a helyzet. A jelenleg érvényes hazai intézkedésekről azonban nincs jó véleménye a korábbi tiszti főorvosnak.

Mint ismeretes, augusztus 1-jétől Ukrajna járványügyi szempontból Magyarországot a zöld zónából a vörös zónába sorolta át. Az átsorolás nem látszik indokoltnak, hiszen az ukrán szabályozás szerint, a zöld zónába azokat az országokat sorolják, amelyekben az elmúlt két hétben nem volt 30 százalékos növekedés a betegek számában, illetve a százezer lakosra eső betegek száma nem haladja meg az ukrajnai adatot.

Magyarországon ez utóbbi szám például jóval az ukrán arány alá esik, hiszen hazánkban a hivatalos adatok szerint, alig több mint két beteg jut százezer lakosra, szemben az ukránokkal, ahol ez a szám meghaladja a 33-at.

Falus Ferenc egykori tiszti főorvost arról kérdeztük, hogy valóban ekkora járványügyi fenyegetést jelentenek a magyarok Ukrajnára, vagy pusztán politikai kérdésről van szó.

A szakember szerint, ugyanúgy politikai döntésről van szó, mint a norvég-magyar viszony esetében. Úgy véli, nincs jele annak, hogy Magyarország járványügyi veszélyt jelentene Ukrajnára nézve, sőt, a helyzet szerinte éppen fordított.

Falus ugyanakkor a hazai intézkedéseket bírálva elmondta, hogy a határzárnak sincs sok értelme, valószínűleg érdemben úgysem tartják be, de a közel százezer forintos kötelező tesztelés sem működik jól, amelyben ahhoz, hogy elmenjen otthonról valaki, előbb engedélyt kell kérnie a kormányhivataltól, amire nyolc nap a válaszadási idő.

„Volt, aki írt nekem, hogy hogyan menjen el a tesztre, ha nem léphet ki otthonról, mert az engedélyt így adják meg neki” – idézte fel a korábbi tiszti főorvos, aki szerint ez a rendszer így nevetséges.