Prof. Duda Ernő: az oltás fontos, de ha még maszkot is viselünk, az dupla biztonságot jelent

Millei Ilona 2021. október 28. 17:47 2021. okt. 28. 17:47

Magyarországon körülbelül 4 millió olyan ember van, akiknek az oltások és a fertőzöttség következtében jelenleg működő a védettségük, de még ott van 4-5 millió védtelen, és ez a vírus sokkal fertőzőbb, mint a tavalyi volt– mondja Duda Ernő. A virológus professzor szerint ezért olyan, a védettség időpontjának lejártát is magában foglaló védettségi igazolványra lenne szükség, ami tényleg csak azoknak a birtokába kerül, akik védettek. Meg kellene követelni, hogy csak ezzel lehessen kocsmába, étterembe, moziba, színházba, tömegrendezvényekre menni. Úgy véli, ha elfogadjuk a kormány álláspontját – az oltás működik, az ország működik –, akkor ez azt is jelentheti, hogy akik nem oltattak, azok magukra vessenek. Minden szakértő szerint a megfelelő védekezéshez oltás és maszk is kell.

– Neves egészségügyi szakértők – többek közt Falus András, Rusvai Miklós, Balkányi László és ön is – levélben kérnek járványügyi szigorítást a kormánytól. Miért?

– Mert a körülöttünk lévő összes országban katasztrofális a helyzet, és nálunk úgy néz ki, mintha abban bíznánk, hogy a vírus megijed tőlünk. Pedig teljesen világos, hogy a vírus nem fog elkerülni bennünket. Ha megnézzük az adatokat, akkor azt látjuk, már több, mint 200 ember van lélegeztető-gépen. Ez azt jelenti, hogy drasztikusan emelkednek a számok, és mindegy, hogy félreverjük a harangot, vagy nem, valamit tenni kellene.

– Ön mit javasol, mi legyen ebben a szigorításban?

– Ami megjelent az konszenzuson alapul. Az én véleményem szerint az első dolog, amit komolyan kellene venni, az egy olyan oltási bizonyítvány, ami tényleg csak azoknak az embereknek kerül a birtokába, akik védettek. Vagyis nem az az érdekes, valakit mikor, hányszor szúrtak meg, hanem az, hogy feltételezhető-e róla, hogy a vírus nem fogja megharapni. Magyarul: nem szabad védettségi igazolványt adni olyan embereknek, akik egy oltást kaptak. De nem szabad védettségi bizonyítványt adni egy olyan 70 éves embernek sem, aki márciusban kapott két Sinopharm oltást, ami után már áprilisban sem volt semmi védettsége. Ha valakit az abban az életkorban hatásos vakcinákkal hat hónapon belül oltottak, akkor annak jár az oltási igazolvány, de az is határidővel.

Amikor a mostani oltási igazolványt valamikor márciusban, áprilisban csinálták, akkor azt hittük, hogy a védőoltás talán egy, vagy két évig véd. A huszonéveseket feltehetőleg védi is, de az ötven-hatvan éveseket nem. Vagyis egy olyan oltási igazolvány kellene, hogy az illető kapott két Pfizert áprilisban, és ez lejár októberben. Vagy olyat, ha az illető megkapta az emlékeztető oltást augusztusban, akkor március 1-jén lejár az oltási igazolványa. És meg kellene követelni, hogy csak oltási igazolvánnyal lehessen bemenni a kocsmába, az étterembe, a moziba, a színházba, a tömegrendezvényekre!

– Már egyszer önök – elismert szakemberek – fordultak közösen a kormányhoz, ha jól emlékszem, oltás ügyben. Annak lett-e valamilyen hatása?

– Falra hányt borsó. Ezzel tisztában vagyunk, de valamennyi emberhez csak el fog jutni. Reményeink szerint a háziorvosokhoz igen, akik egy kicsit ennek megfelelően tudnak tevékenykedni. Az kétségbeejtő, hogy ők a legelemibb információkat sem kapják meg. Időnként olyan iszonyatosan ostoba parancsokat kapnak, amiket ha betartanának, akkor terjesztenék a vírust. Hát milyen ötlet az, hogy a covidosok menjenek a körzeti orvos rendelőjébe, majd ott letesztelik őket, hogy pozitívak-e, vagy sem. Ez azt jelenti, hogy a váróban ott fog ülni három ember, akinek szívritmus-zavara, vagy hasmenése van, de nem covidos, és beül negyediknek valaki, aki rosszul érzi magát, és arra kíváncsi, hogy ő influenzás-e, vagy covidos. Mire hazamennek, addigra van négy fertőzött. Egy csomó ilyen intézkedés van. És amit én igazán nem értek, hogy az operatív törzsben, ahol megbeszélik a dolgokat, olyan virológus, járványtani szakértő, biostatisztikus is ül, aki nem kókler. Ők nyilvánvalóan értelmes tanácsokat adnak, akkor hogyan lehet mégis az, hogy hülyeség jön ki a „cső végén”?

– Tényleg senki nem érti, hogy miért nem szigorított a kormány eddig, miért engedte rá a tömegrendezvényeket az országra?

– Ezt nem tudom, de számomra érthetetlen. A kormány szerint – ezt meg is mondták – a védekezés az oltáson alapul. Ez tudományosan nem igazán megalapozott, mert minden szakértő azt mondja, hogy oltás és maszk. Mert azok is megfertőződhetnek, akik be vannak oltva, és ők is fertőzhetnek. Ha az oltás mellett maszkot viselünk, az dupla biztonságot jelent. Ha elfogadjuk, hogy a kormánynak az az álláspontja: ha az oltás működik, az ország működik, akkor ez azt jelenti, hogy – valahol jogosan – a kormány úgy gondolkodik, akik nem oltattak, azok vessenek magukra. Van bőségesen oltóanyag, milliószor fölszólítottak mindenkit, hogy oltassa be magát, ha van, aki ezek után sem teszi, hát „azért nem kár”. Ezzel lehet egyetérteni, vagy nem, de kicsit úgy néz ki, mintha ez lenne a hozzáállás.

– Ez azért így is elég aggasztó, mert a vírus viszont nem törődik ezzel…

– Az én aggodalmam az, hogy becslésem szerint Magyarországon van körülbelül 4 millió védett ember, akiknek az oltások meg a fertőzöttség következtében jelenleg működő védettségük van. Ez kevesebb annál, mint akit beoltottak, mert csaknem egymillió ember kapott Sinopharmot, és tudjuk, hogy felüknél, harmaduknál nem alakult ki védettség, de őket is beleszámolják az 5,9 millió oltottba. Itt kapásból elvesztünk félmillió embert. Akiket januárban beoltottak, azoknak már augusztusban lejárt a védettségük, ez megint jelent fél-egymillió embert. Vagyis mindez azt jelenti, hogy körülbelül 4 millió olyan ember van, aki nagy valószínűséggel nem kerül intenzív osztályra. De akkor még ott van 4-5 millió védtelen ember. Ez a vírus pedig sokkal fertőzőbb, mint a tavalyi volt. Az amerikai tapasztalatok alapján tudjuk, hogy tízszer annyi gyerek van kórházban, mint tavaly volt, és – ezt már itthon is mondták –, tele van fiatalokkal a kórház. A mostani vírus tehát nem kíméli a fiatal felnőtteket, sokkal gyorsabban terjed a populáción belül, és jóval gyorsabban terjed a szervezeten belül. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal hamarabb ki tud alakulni a tüdőgyulladás, mint tavaly. Ez a gyerekekre és a felnőttekre is veszélyes. Én már azt is elvárnám, hogy minden újság, rádió, televízió tele legyen azzal, hogy várhatóan a napokban jóváhagyják az 5-12 évesek oltását is. November 1-jétől lehetne oltani az összes iskolába járó gyereket. Ez nagyon, nagyon fontos lenne, mert ugyan nem a gyerekek halnak meg, de baromira jól tudják terjeszteni a vírust éppen azért, mert sokkal több kontaktjuk van, mint egy nyugdíjasnak. 

– Mi segíthetne még az oltások fölvevésében?

– Miért kell ragaszkodni a regisztrációhoz? Magyarországon van legalább egy-másfél millió ember, akinek nincs internet hozzáférése, aki vályogházban lakik, és esetleg még villanya is alig van. Hogy a fenébe tudna ő regisztrálni? Szerintem a falusi kocsma, vagy a bolt elé kellene odaállni az oltóautóval, és aki ezekbe megy, azt megpróbálni beoltani. Az én becslésem szerint biztosan van másfél-kétmillió ember, aki nem azért nincs beoltva, mert oltásellenes, hanem azért, mert nem tartja fontosnak, nem tud róla, nem szokott elmenni az orvoshoz. Hát, hány olyan vidéki ember van, aki büszke arra, hogy őt még sose látta orvos!

– Vagy nincs is orvos…

– Erről van szó. Körülbelül van másfél millió ember, akinek nincs körzeti orvosa.

– Azt nem értem, hogy ezt az oltóautós dolgot miért nem szorgalmazzák…

– Nem is lehet érteni. Vagy olyan adatoknak a birtokában vannak, amiket nem ismerünk, vagy…A britek rájöttek, hogy „elkxrták” a dolgot a járvány elején, de nagyon, és most összehívtak egy tudományos testületet, vizsgálják meg, hol rontották el, miként kellett volna csinálni, hogy ne legyen ilyen nagy zűr. Az első konklúzió, ami kijött, hogy a kormánynak őszintén kell kommunikálnia az emberekkel. Nem lehet kamuzni, nem lehet sumákolni, nem lehet titkolódzni. És most vessük ezt össze azzal, ami Magyarországon történik. Például micsoda dolog az, hogy nem jelenik meg feketén-fehéren az újságban, hogy az X kórházban kezelt 357 betegből 356 oltatlan volt, és a lélegeztetőgépen levő 200 emberből 190 oltatlan, a maradék tíz pedig azért került oda, mert olyan terápiát kap, ami miatt nem működik benne az oltás. Tudatosítani kell az emberekben, hogy aki megkapta az oltásokat, az nem kerül lélegeztetőgépre, nem kerül az intenzív osztályra, hacsak nincs valami nagyon súlyos betegsége. Colin Powellről, az Amerikai Egyesült Államok volt külügyminiszteréről lehet tudni, hogy megkapta mind a két Pfizer oltását, de neki előrehaladott B sejtes leukémiája volt, ami azt jelenti, hogy őt akárhányszor oltották volna, nem tudott benne hatásos védettség kialakulni. Nyilvánvalóan nálunk is lesznek ilyenek, de nem azért, mert az oltás nem működik, hanem azért, mert vannak emberek, akikben az immunrendszer nem működik úgy, ahogy kellene. Ezeknek az embereknek a védelmét csak a maszk tudja biztosítani. Az összes olyan helyen, ahol sok ember összejön, abszolút kötelezőnek kellene lennie a maszknak, ahogy az iskolákban a szünetekben is. Nem kell annak a legdrágábbnak lennie, az olcsóbb is megvéd a nagy mennyiségű vírussal szemben, ha használják. Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt sem, hogy van, aki tünetmentesen átvészeli a fertőzés okozta betegséget, és három hónap múlva jön vissza szívizomgyulladással, depresszióval, vagy épp azzal, hogy dialízisre szorul, mert teljesen tönkrement a veséje, holott gyakorlatilag tünetmentesen vészelte át a fertőzést. Itt nem csak akut betegség ellen küzdünk, hanem a következményeivel is. Mert az nagyon megterheli a magyar egészségügyet, ha az az egymillió ember, aki tünetmentesen átesik a betegségen, visszajár majd vese, szív, központi idegrendszeri, máj, esetleg egyéb kezelésre szorulóan évtizedeken keresztül. Hát kinek hiányzik ez?