Prof. Duda Ernő: két hatástalan Sinopharm oltás után a harmadik Sinopharmnak semmi értelme nincs

Millei Ilona 2021. július 14. 16:00 2021. júl. 14. 16:00

Duda Ernő virológus professzor nem hiszi, hogy a főváros a védettségi mutatókban bármi olyat hozott nyilvánosságra, amit a kormány nem tud. Nyilvánvalóan az Emminek is vannak erre adatai. Lehet, hogy még sokkal pontosabbak is annál, mint amit a főváros nyilvánosságra hozott. Ennek tudatában fogják meghozni a döntést a harmadik oltásról. Az viszont rejtély a számára, hogyha az egész világ nem oltott 60 év felett Sinopharmmal, akkor Magyarország miért tette. Az OGYÉI ugyanis megkapta a kínaiak dokumentációját. Annak alapján döntöttek. A kínai dokumentációban pedig egyértelműen benne volt, hogy a Sinopharmot 60 év alatti, egészséges férfiakon próbálták ki az arab országokban. Azt nem gondolja, hogy szándékosan bajt akartak okozni, de azt elképzelhetőnek tartja, úgy döntöttek, a kínaival kipróbálást csinálnak, és majd megnézik, hogyan működik. Kásler Miklós nyilatkozott arról, hogy ők már mérik országosan az ellenanyagszintet az időseknél, ám annak csak az év végén lesz meg az eredménye. Duda Ernő professzor szerint, ha egy idősnek két oltás után nincs vírus elleni védettsége, annak nem harmadik oltásra, hanem két oltásra van szüksége, mert az olyan, mintha be sem oltották volna. S, hogy mivel kéne oltani: aki eddig Sinopharmot kapott és nem működött, annak vagy Szputnyikot, vagy Pfizert kellene adni. Ha valakinél a Szputnyik nem működött, annak Pfizert kéne adni. Ha a Pfizer nem működött, akkor valószínűleg valami vektor vakcinát kéne neki adni. És a táborokban be kellene oltani minél több 12 évesnél idősebbet, mert ha beoltanák őket most, akkor szeptemberben sokkal kevésbé terjedne a vírus.

A főváros nyilvánosságra hozta saját antitest vizsgálatát, ami szerint a Sinopharm oltás a tesztelt 60 év felettiek 23,9, a Szputnyik V 5,47, a Pfizer 0,75 százalékánál nem termelt elegendő számú antitestet a védettség kialakításához. Mi következik a főváros antitest vizsgálatából?

Ebben semmi meglepő, semmi új nincs. Már januárban meg lehetett volna mondani, hogy körülbelül ez várható. Azt is tudjuk, hogy a Videoton ugyancsak megvizsgáltatta a dolgozóit, ott még rosszabb lett az eredmény, a 60 év felettieknél 30 százalék fölött vannak a védtelenek. Ez abszolút nem meglepő. A szezonális influenza oltások – amelyek ugyanazzal a technológiával készülnek mint a Sinopharm –, csak 50-60 százalékos védettséget biztosítanak, 40-50 százalék védtelen marad. Ez jól ismert tény.

Az egész világ nem oltott 60 éven fölül Sinopharmmal, csak Magyarország. De vajon, miért?

Szerintem ezt az operatív törzstől kellene megkérdezni, vagy az OGYÉI-től. Az én ismeretem szerint az OGYÉI megkapta a kínaiak dokumentációját. Annak alapján döntöttek. A kínai dokumentációban egyértelműen benne volt, hogy 60 év alatti, egészséges férfiakon próbálták ki az arab országokban. Vagyis, ha ők tudták, hogy 60 év fölöttieken nem próbálták ki, akkor miért kellett éppen a 60 év fölöttieket oltani ezzel? Ez rejtély előttem.

Lehet, hogy tudatosan? Magyarország vállalta, hogy kipróbálja?

Én nem hiszem, hogy szándékosan bajt akartak okozni. Vagy nem figyeltek oda… De az is lehet, úgy döntöttek, hogy akkor majd mi kipróbáljuk. Az lehet. Annak idején szó volt arról – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondta –, hogy a Szputnyik V-vel majd mi végzünk klinikai kipróbálásokat. Amire végül nem volt szükség, mert a Szputnyikról addigra már lehetett tudni, hogy nagyon jól működik. Azzal nem végeztünk vizsgálatokat, de elképzelhető, hogy úgy döntöttek, a kínaival kipróbálást csinálnak, és majd megnézik, hogyan működik. De ehhez Kásler Miklós azon nyilatkozata is hozzátartozik, hogy ők mérik már országosan az ellenanyagszintet az időseknél, de annak csak az év végén lesz meg az eredménye.

Közben a Semmelweis Egyetem nyilvánosságra hozta egy 1200 főn végzett ellenanyag-vizsgálatának eredményeit. Mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma. Az elmúlt egy hónapban 1195 olyan önként jelentkezőtől vettek vért, akiknél már egy korábbi antitestvizsgálat azt mutatta, hogy az oltottságuk ellenére sincs védettségük. Az eredményeik szerint az esetek 88 százalékában pozitív választ adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló teszt. A csaknem 1200 alany közül mindössze 149-nél nem mértek védettséget, ebből 143 embert Sinopharm vakcinával oltottak, 146 érintett volt 60 év feletti…

Ehhez annyit tennék hozzá, Merkely egyszer olyasmit nyilatkozott, akármilyen alacsony is a védettség, de az védettséget jelent. Engem, meg a közeli ismerőseimet az orvosegyetemen Pfizerrel oltottak, és tudjuk, hogy azoknak, akik az oltás után egy-két héttel, majd egy-két hónappal később mérték az ellenanyagszintjüket, minél idősebb volt valaki, annál alacsonyabb volt az ellenanyagszintje. Tehát amikor a Merkely azt mondja, akármilyen alacsony a szint, az már jó, akkor az hülyeség, mert akármilyen erős is, csökkenni fog idővel. És minél idősebb valaki, annál erősebben fog csökkenni. Tehát, ha ő egy 60 év fölöttinél minimális védettséget mért áprilisban, annak májusban már nyoma sem volt.

Mi lenne a kormány dolga annak az eredménynek a tudatában, amit a főváros nyilvánosságra hozott?

Én nem hiszem, hogy a főváros bármi olyat nyilvánosságra hozott, amit a kormány nem tud. Az biztos – félfüllel én is hallottam –, hogy a hivatalos vizsgálat is megy, tehát, hogy a beoltottakat követik bizonyos helyeken. Nyilvánvalóan az Emminek is vannak erre adatai. Lehet, hogy még sokkal pontosabban is tudják annál, mint amit most a főváros nyilvánosságra hozott. Ennek tudatában fogják hozni a döntést, Kásler Miklós arról beszélt a napokban, hogy ma döntenek a harmadik oltásról. Én ebben azt tartom hibásnak, hogyha valakinek nincs védettsége, annak nem harmadik oltásra van szüksége, annak két oltásra van szüksége, mert az olyan, mintha be sem oltották volna.

Milyen vakcinával?

Ilyenkor mindig az van, hogyha valakiben valamilyen vakcina nem működik, akkor egy más típusú vakcinát kell fölhasználni. A jelenlegi ismereteink szerint a vektor-vakcinák és a messenger vakcinák még időseknél is nagyon jól működnek. Ez azt jelenti, hogyha valaki eddig Sinopharmot kapott, akkor annak vagy Szputnyikot, vagy Pfizert kellene adni. Ha valakinél a Szputnyik nem működött, akkor annak Pfizert kéne adni. Ha a Pfizer nem működött, akkor valószínűleg valami vektor-vakcinát kéne neki adni. Mert olyan is van, akinél a Pfizer nem működött. Az én ismerősi körömben is van olyan, akit kétszer oltottak a Pfizerrel, és két hónappal ezelőtt alig-alig volt benne ellenanyag, amikor mérték. Mára már nincs.

És akkor ő milyet fog kapni?

Én azt javasolnám neki, hogy vagy egy AstraZenecát, vagy egy Szputnyikot, vagy egy Janssent.

Az Emmi arra a kérdésre, hogy terveznek-e országos ellenanyagszint-vizsgálatot a kínai Sinopharm vakcinával oltottaknál az ATV-nek azt tudta mondani, hogy „A Fővárosi Önkormányzat Soros György támogatásával indított Covid-tesztakciója a baloldal oltásellenes kampányának és Gyurcsány embereinek a kifizetése; hetek óta köztudott, hogy Karácsony Gergely Gyurcsányhoz közelálló baloldali vállalkozásokat fizet így ki” Mit érnek ezzel a válasszal azok, akik Sinopharm vakcinát kaptak és 60 éven felüliek?

Ez egy politikai nyilatkozat, szakmai szempontból ugyanolyan ostobaság, mint amikor Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy a Pfizer rosszabb, mint a kínai. Ezek politikai nyilatkozatok, nem kell komolyan venni. Ezek a „B középnek” szóló nyilatkozatok, és meg vagyok róla győződve, hogy egy szűk választói rétegen kívül ezt senki nem veszi komolyan. De, hogy őszinte legyek, nem értem, miért mondanak ilyeneket. Én nem hiszem, hogy ennek propaganda értéke van.

Szerintem ennek „a főnöknek való bizonyítás” értéke van, ezt várják el tőlük, ezt adják…

Elképzelhető. De ez annyira átlátszó hülyeség, hogy az én véleményem szerint többet árt, mint használ. Ami használna, az az, hogy a táborokban be kellene oltani minél több 12 évesnél idősebbet, mert a tinédzserek meg a fiatal felnőttek azok, akik a legjobban szórják a vírust. Egy gimnazista egy nap több emberrel találkozik, mint egy nyugdíjas egész év alatt. Ők terjesztik a vírust. Ha őket beoltanánk most, akkor szeptemberben sokkal kevésbé terjedne.

A 60 év felettieknél? Akiknek nincs védettségük, azokat azonnal el kellene kezdeni oltani?

Az nem egy hülyeség, amit Kásler megpengetett, hogy a 60 éven felettieket, függetlenül attól, hogy milyen oltást kapott valaki, harmadszor is beoltják. Ez abból a szempontból nagyon jó, mert feltehetőleg egy ellenanyagmérésnek az ára hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint egy oltásé. Akkor nem egyszerűbb újra beoltani? Abban az esetben, ha mindenkit Pfizerrel oltanak, akkor ez egy nagyon jó ötlet. Annak semmi értelme nincs, ha a kétszer Sinopharmmal oltottakat harmadszor is beoltják Sinopharmmal.