Pulai András: a Fidesz most vákuumhelyzetben van, nem tudja, mit mondjon

HírKlikk 2023. október 13. 17:40 2023. okt. 13. 17:40

Nemcsak nemzetközi, hanem választói nyomás is van a Fideszen, és láthatóan, érdemben csökken a támogatottsága, de ahogy közeleg az Európai Parlamenti választás, úgy növekszik az ellenzéki pártokra nehezedő nyomás is, hogy cselekedjenek – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Pulai András, a Publicus Intézet vezetője. Szerinte a leginkább összefogáspártiak a választók és az MSZP, ők tolták össze az összefogást 2022-ben is. „A választói nyomás azonban konstans, az ellenzéki választók 70-80 százaléka összefogást akar.”

Pulai András szerint, ha az ellenzék nem fog össze, hanem külön-külön indul, akkor a Fidesznek 12-13 mandátumot lehet jósolni, és bejut a Kétfarkú Kutya Párt is, mert most a szavazói olyan emberekből állnak, akik nagyobbrészt az ellenzékkel elégedetlenek, és ezt azzal mutatják ki, hogy rájuk szavaznak, mellettük pedig a Mi Hazánk is be fog jutni.

„Ha van összefogás, akkor mintegy 10 százalékponttal megnő a részvételi hajlandóság, és ez 4:1 arányban az ellenzéki szavazókat mozgósítja inkább. Ebből következik, hogy csökken a különbség a Fidesz és az ellenzéki oldal között 33:31-re, a biztos pártválasztó szavazók között pedig 3 százalékpont lesz a különbség. Ez azt jelenti, hogy fej-fej melletti a meccs most, 8 hónappal a választás előtt, még ebben a viharvert időszakban is.”

A szakember szerint ehhez hozzájön, hogy csökken a Fidesz szavazói bázisa, miközben az ellenzék sem a legjobb köreit futja, és ha ezt átkonvertáljuk mandátumokra, akkor 10 jut a Fidesznek, 10 az ellenzéknek és egy Mi Hazánknak, mert ebben az esetben a Kétfarkú nem fog mandátumot szerezni. „Akik addig rájuk szavaztak volna, meglátják a lehetőséget.”

Pulai András reagált azokra a – főleg a kormánypárti sajtóban megjelent – híresztelésekre, hogy a sikertelen EP-választásokat sok kisebb ellenzéki párt nem fogja túlélni. „Nem fognak meghalni a kispártok, mert ott vannak a parlamentben, van önkormányzati képviselőjük vagy polgármesterük, ez nem fatalisztikus, hogy ha valakinek nem sikerül az EP-választás, akkor vége van a történetnek. A Momentum sem jutott be 2014-ben az EP-be, 2018-ban a parlamentbe és nem haltak meg. Őket pont az utolsó EP-választás támasztotta fel, és akkor két képviselőt tudtak bejuttatni. Most nekik kockázat, ha ők külön indulnak, akkor nem biztos, hogy számolhatnak két képviselővel, mintha együtt indul az ellenzék.”

Nem nagyon fog érdemben változni a térkép 2019-hez képest

Az önkormányzati választásokon az ellenzék meg tudja tartani azokat a településeket – plusz-mínusz egy-egy ide vagy oda –, amelyeket legutóbb megszerzett – tért át a kutató a helyhatósági választásokra. Pulai András szerint Budapest a tavaly évvégi mélypontból nagyon jól felállt, de nem dőlhet hátra az ellenzék. „Most nagyjából ugyanazt az eredményt tudná hozni, mint ’19-ben. A fővárosi választópolgár, ha elégedetlen is Karácsonnyal vagy a főváros vezetésével, akkor sem érzi ezt akkora problémának, hogy a NER martalékává tegye a fővárost, ezt szerintem mérlegeli az ellenzéki szavazó. Itt nem feltétlenül a polgármester személyéről szavaznak, hanem politikai súlya is van a választásnak.”

Repedések a Fidesznél

A Fidesz nagyon sokat hibázik a kommunikációjában, de el tudják nyomni, és nem jutnak el ezek a tévedések, hibák, bizonytalanságok az átlagszavazóhoz, mert megvan a Fidesznek az a lehetősége, hogy ezt ne érzékeltesse – fogalmazott a kormánypártról Pulai András. „A Fidesz most vákuum-helyzetben van, nem tudja, mit mondjon, nincsenek meg a panelek, és gondolom, hogy a Rogán-művek most ezen dolgozik. Készülnek a kutatások, hogy milyen szövegeket kell használni.” 

A szavazatvesztésnek a rossz gazdasági helyzet az alapja, ami már régóta fennáll, de most érte el az embereket, ezen a nyáron – tette hozzá. Eddig lehetett mismásolni, de most érzékelik az emberek, hogy nem tudtak elmenni nyaralni, vagy csak rövidebb időre, hétköznap üres volt a Balaton, a benzin ára az egekben, és van egy csomó olyan dolog, amely borzolja a választók kedélyét, amire nem voltak felkészülve – sorolta a szakember.

Pulai András szerint ebbe belejátszik a „Lölö-jelenség”, mert amikor az embereknek zsebbenyúló problémáik vannak, akkor jobban szúrja a szemüket egy 62 méteres jacht, mintha nincsen problémájuk.

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.