Putyin és Lukasenka fenyegetésekkel próbálja befolyásolni a lengyel választásokat

HírKlikk 2023. augusztus 3. 15:30 2023. aug. 3. 15:30

Lengyelország ellen meglepetésszerű támadást intézhetnek az orosz Wagner-csoport büntetett előéletű zsoldosai – figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy sajtóértekezleten. Mint mondta, a csoport mintegy száz harcosa Belaruszban a lengyel határ közelében lévő Grodnóba költözött, és a helyzet egyre veszélyesebbé válik, mert ez a lengyel terület elleni további hibrid támadás felé tett lépés.

A hely az úgynevezett Suwalki folyosó, amely Lengyelország és Litvánia között terül el, a volt szovjet balti köztársaságokat köti össze Európa többi részével, és már régen akadályozza Putyin új orosz birodalomról szóló álmainak megvalósulását. Ez egyben a határ sérülékeny pontja – vázolja a News.com.au.

„Alighanem belarusz határőrökként jelennek meg, és az illegális migránsok Lengyelországba való átlépését segítik majd, ami destabilizáló tényező lehet” – mondta a lengyel kormányfő. Hozzátette: emellett várhatóan megpróbálnak majd illegális migránsoknak mutatva magukat, beszivárogni az országba. Varsó július elején mintegy ezer katonát és 500 rendőrt helyezett át az ország keleti részébe.

Mindez éppen jó időpontban érkező válság is lehet – írta a portál. A jelenlegi lengyel kormányt – akárcsak az izraelit, a magyart és a törököt – úgy ítélik meg, hogy aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, és Varsó azzal igyekezett igazolni az autokrácia felé fordulását, hogy a bevándorlók érkezése veszélyt jelent. Ebből a szempontból a belarusz határ különösen porózus, emellett arról is szóltak hírek, hogy Aljaksandr Lukasenka segítette a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsokat a Lengyelországba való átjutásban.

Lengyelországban októberben parlamenti választás lesz, és annak eredménye alapvető befolyással lesz az ország fiatal demokráciájára. A cikk egy finn politológust idézett, aki szerint mind Putyin, mind Lukasenka igyekszik fenyegetésekkel befolyásolni a lengyel választásokat, mert Varsó nem mellettük áll az ukrajnai háborúban. Andrzej Duda elnök a választást olyan kampánnyal nyerte meg, amely „LMBTQ-mentes övezetekről”, a „gender-ideológia” elnyomásáról is szólt – idézett egy amerikai professzort a cikk.   

Az illető szerint a korábban lelkesen fogadott ukrajnai menekültek lassan szembesülnek a lengyel társadalmat átható idegengyűlölettel, és ennek fő oka az a migráns-ellenes retorika, amit a kormányzó PiS párt használ, sőt, újraválasztási kampánya központi témájával tett.

Morawiecki miniszterelnök azt nem részletezte, honnan tudja, hogy a Wagner-csoport egy kisebb egysége a határ átlépésére készül. Egy belarusz ellenzéki csoport arról számolt be a Reuters hírügynökségnek: nem látja jelét annak, hogy a zsoldosok a lengyel határ felé tartanának. Közben Moszkva és Minszk a lengyel csapatmozgásokat hozza fel, amikor Varsó agresszív szándékairól beszél.

A nemzetközi elemzők egyetértenek abban, hogy azért vált Lengyelország Putyin dühének egyik fő célpontjává, mert jelentős szerepet vállalt Zelenszkij ukrán elnök támogatásában, és e támogatás gyengülése enyhítené az orosz inváziós csapatokra nehezedő nyomást. Az orosz biztonsági tanács egyik júliusi tanácskozásán Putyin azt állította, hogy Varsó területeket akar szerezni Ukrajna nyugati részén és Belaruszban. Lukasenka elnök is felhozta, hogy lengyel csapatok a határ felé tartanak, és azzal viccelődött, hogy a Wagner-harcosok könyörögnek neki, hogy „városnézésre mehessenek Varsóba és Rzeszówba”.

Az essexi egyetem egyik professzorát idézve a cikk azt írta, hogy a Wagner-csoport inkább a saját elképzelései szerint lép fel. „Nem tudni, mennyire tudja Belarusz az ellenőrzése alatt tartani a csoportot. Bár Lukasenka azt mondta, hogy kézben tartja őket, de azért a Wagner-harcosok képezték ki a lengyel határ közelében a belarusz különleges erőket, és nem fordítva”. Emellett egy ilyen kicsiny csoport, száz fő legfeljebb egy válság kezdetét érheti el. Az egyik nyilatkozó úgy vélte: „Lukasenka helyében véletlenül sem küldenék Wagner-zsoldosokat Lengyelországba, mert a Kreml azonnal megtagadná őket, és egy ilyen próbálkozás első áldozata maga Lukasenka lenne”.

 

Forrás: Hírklikk