Putyin felmondja az atomcsend-egyezményt és új nukleáris fegyverrel fenyeget

HírKlikk 2023. október 19. 15:15 2023. okt. 19. 15:15

Az orosz parlament visszavonta az atomfegyverek kipróbálását tiltó nemzetközi egyezmény törvénybe iktatását, miközben Putyin elnök új, 16 ezer km hatótávolságú, nukleáris meghajtású atomrakétával fenyegette meg a Nyugatot.

1963-ban a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hoztak létre szerződést „a légkörben, a világűrben és a víz alatt végzett nukleáris fegyver-kísérletek betiltásáról. A megállapodáshoz 114 ország, köztük hazánk csatlakozott és azóta drasztikusan csökkent a légköri kísérleti robbantások száma. Bár az atomhatalmak közül Franciaország és Kína nem részese a szerződésnek, az utóbbi években azok is csak földalatti kísérleteket végeznek. 

A ratifikáció orosz visszavonása azt jelenti, hogy az ország jogilag az egyezmény tagja marad, de rendelkezéseinek megtartását nem vállalja. Miután az Egyesült Államok máig nem iktatta törvénybe a szerződést, Moszkva álláspontja szerint most csak kiegyenlítették a helyzetet. A Duma, az orosz törvényhozás szerint nem terveznek atomfegyver-kísérleteket s azokat csak akkor újítják fel, ha az Egyesült Államok ezt már megtette. Putyin viszont úgy nyilatkozott: „nem tudja, mikor újítják fel az atomkísérleteket, de tanácsadói ezt ajánlják”.

Nyugati szakértők attól tartanak, hogy Moszkva az atomfegyverekkel való fenyegetőzést is beveti majd az ukrajnai háborúban. Az orosz elnök a minap bejelentette, hogy újabb sikeres tesztet hajtottak végre a Burevesztnyik cirkáló rakétával. Az atomfegyvert hordozó rakétát atomenergia hajtja, az ellenfél által kiszámíthatatlan pályája van, így nem elhárítható, míg hatótávolsága eléri a 16 ezer km-t. Háborúban arra használnák, hogy a nagy atombombák bevetése után megsemmisítse a katonai vagy polgári infrastruktúrából mindazt, ami a még megmaradt.

Putyin még 2018-ban jelentette be, hogy országa interkontinentális és a hangsebességnél gyorsabban repülő rakétákat fejleszt és állít hadrendbe, amelyek „évtizedekre meghatározzák majd a hadászati egyensúlyt.”  A Kinzhal, a Sarmat és az Avangard mellett ezek közé tartozik a Burevesztnyik. 

Amerikai polgári szakértőknek a hírszerzés értesüléseivel egybevágó megállapítása szerint a rakétát számos alkalommal próbálták már ki egy Északi sarkvidéki támaszpontról, de csak két kilövés hozott korlátozott sikert, míg az egyiknek több halálos áldozata volt. Így az oroszok új nukleáris rakétáját évek választják el még attól, hogy hadrendbe állíthassák.

A CNN a múlt hónapban azt jelentette, hogy az elmúlt években Oroszország mellett az Egyesült Államok és Kína is épített új berendezéseket, alagutakat atomfegyver-kísérleteik helyszínén, mindhárom ország nagy erővel korszerűsíti atom-fegyvertárát és előkészületeket tesz kísérletekre.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom