Putyin listája a vele egyet nem értő államokról

HírKlikk 2024. szeptember 23. 21:00 2024. szept. 23. 21:00

Oroszország újra listát adott ki, amelyen a Moszkva szerint „destruktív államok” szerepelnek, és az ezekben élő Putyin-tisztelők számára három hónapra érvényes beutazási vízumot kínál – adta hírül a TASZSZ orosz állami hírügynökség nyomán számos sajtóorgánum.

A Frankfurter Rundschau szerint az ajánlat azoknak szól, akik „osztják a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékeket”. A Moscow Times című lap közlése szerint szerint a cél azoknak a humanitárius támogatása, akik hazájukban szemben állnak „a destruktív neoliberális ideológiával”.

A listán, amelyet a kormány és a külügyminisztérium dolgozott ki, 47 állam szerepel: Magyarország és Szlovákia kivételével az EU összes tagállama, a NATO-tagok közül egyedül Törökország maradt ki.

Oroszország már jó ideje a Nyugattal szembeni „hagyományos” ellenpólus szerepét játssza, és ezt most egyre inkább jogilag is rögzíti. Példa erre az is, hogy 2023-ban „migránsfalut” akart építeni az Oroszországba kivándorolni szándékozó amerikaiaknak: orosz közlés szerint 200 család akart „ideológiai okokból” kivándorolni az Egyesült Államokból.

Moszkva nem első ízben készített listát a vele egyet nem értő államokról. A 2021-es listán két ország szerepelt: az Egyesült Államok és Csehország. 2022-ben újabb lista készült, amelyet akár évente többször is bővítettek. A mostani listán szereplő 46 állam között van az EU-tagokon kívül egyebek között Ukrajna, Tajvan, Nagy-Britannia és Svájc. A korábbi listákon az Oroszország és a felsorolt államok közötti tranzakciókkal kapcsolatos szabályozásokról volt szó, most viszont a cél az, hogy Oroszországhoz kössék a vele rokonszenvezőket. Az előkészítést Moszkva egyebek mellet szervezett dezinformációs kampányokkal végezte.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom